Joi, 7 martie 2019 , la ora 17.00, la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” are loc lansarea albumului foto-documentar Monumentele culturale ale județului Brăila, autor profesor Ioan Munteanu.
Prezintă: profesorii Ana Maria Vicol și Constantin Toader.
Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul instituției gazdă.
Volumul lansat se adaugă albumelor foto-documentare „Aleiul Cuza și alte monumente”(2015) și „Monumentele istorice ale orașului Brăila, istorii ilustrate”(2016), realizate în cadrul proiectului „Orașul ca moștenire pentru viitor, clădiri de patrimoniu și interes turistic”, finanțat de Consiliul Județean Brăila prin Programul pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean – cultură, culte, sport și implementat de către Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – filiala Brăila.
În continuarea și completarea acestor lucrări, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a realizat albumul foto-documentar „Monumentele culturale ale județului Brăila”, care, față de volumele anterioare, în conformitate cu viziunea integratoare a Deciziei UE, include alături de formele clasice și clasicizate ale monumentelor (de arheologie, de arhitectură, de for public, memoriale și funerare) cu caracter tangibil și alte forme ale patrimoniului cultural: intangibile, cum ar fi practicile sociale și meșteșugurile tradiționale, dar și naturale – peisajele, flora și fauna.
Lucrarea prezintă biserici și lăcașuri de cult de dinaintea primului război mondial, lăcașuri de cultură și etnografice, primele școli înființate în județ, precum și monumente comemorative dedicate eroilor neamului. De asemenea, sunt incluse monumentele/ vestigiile arheologice, care atestă vechimea și continuitatea locuirii acestor teritorii. Alături de elementele antropice sunt incluse și monumentele naturii, menționându-se prezenţa unor arii naturale protejate de interes județean și internaţional.
Citește și articolul: Lansare de carte la Muzeul Brăilei: Kogayonon/1. Daboe Dachaos