Când cafeaua este prăjită, dioxidul de carbon este blocat în boabele de cafea din cauza căldurii la care sunt expuse. O dată ce procesul de prăjire al cafelei este complet, boabele încep să scoată aceste gaze încetul cu încetul, fiind cunoscut ca procesul de degazare.
Dacă folosiţi cafeaua în termen de 10 zile de la data prăjirii, o mare parte din gazele de CO2 încă vor fi prezente în boabă, chiar dacă procesul de degazare a început. Din momentul în care boabele de cafea sunt măcinate, gazele încep să iasă mult mai rapid. În momentul în care apa fierbinte atinge cafeaua măcinată imediat încep să iasă gazele creând efectul de înflorire.
În momentul în care cafeaua este măcinată gazele ies mult mai uşor, iar acesta este motivul pentru care iubitorii de cafea îşi macină cafeaua chiar înainte de a o folosi. Aceste gaze sunt cele care aduc aroma din ceaşca de cafea şi ideal ar fi să faci tot posibilul ca majoritatea gazelor să râmână prinse în boaba de cafea pe cât de mult posibil.
Pentru a păstra cafea proaspătă cât mai mult timp posibil încercaţi să evitaţi să păstraţi cafeaua la căldură mare (cu cât este mai răcoare cu atât mai bine) sau umiditate crescută sau scăzută, ideal ar fi să o ţineţi la una medie.
Dacă ți-am făcut poftă de o cafea, vino la Rasta Barista pe str. Traian nr. 52, în apropierea Pieței Centrale sau urmăreşte-ne pe pagina de facebook: Rasta Barista.
Citeşte şi articolul 10 lucruri interesante despre cafea pe care nu le ştiai