Până și în 2019, mulți dintre noi considerăm pedeapsa aplicată copilului o unealtă de bază în educație, în relația părinte-copil. Vin către tine, dragă om, cu mai multe întrebări, tu cel care ești părinte:
1. Ai idee care este consecința pe termen lung asupra copilului tău?
2. Ești conștient de ce anume învață copilul de la tine și ce tipar de iubire îi oferi?
3. Știi că pedeapsa naște în copilul tău resentimente si afectează stima de sine a copilului?
Fii sincer cu tine atunci când răspunzi la întrebări. Rolul meu este să îți arăt o altă perspectivă, nicidecum să te judec. Pedeapsa aplicată copilului impune suferințe fizice și emoționale. Cum arată ea?
– bătaie (pălmuire)
– critică sau șantaj emoțional
– restricție de la o activitate favorită
E bine să fim conștienți de impactul pe care pedeapsa aplicată copilului îl are, atât emoțional cât și fizic. Majoritatea părinților aplică pedepse considerând că pot controla comportamentul copiilor, asta din cauze multiple: răni profunde nevindecate, frustrări, neputințe ale părintelui. Doar că pedeapsa nu ajută copilul să învețe disciplina. Consecințele duc la lecții nesănătoase pentru copil! E indicat, în rolul de părinte, să îmi aduc aminte mereu: ce ofer copilului meu, ce vede copilul meu la mine, același lucru îl va aplica și altor persoane când va deveni adult! Ce învață copilul de la mine ca părinte atunci când aplic pedeapsa?
– oamenii superiori, cei care dețin puterea, îi lovesc pe cei inferiori;
– este în regulă ca un părinte să își lovească copilul (doar bătaia e ruptă din rai);
– părinții pot face orice doresc chiar dacă pe mine, copilul, mă afectează;
– dacă eu, ca părinte, te lovesc pentru că „te iubesc” sau te pedepsesc pentru că „înveți lecții” atunci lovitul și pedeapsa vor fi tipare de relaționare în viața adultă.
Însă, un alt impact major se reflectă asupra stimei de sine a copilului. Copiii se simt neacceptați, crescând cu convingerea că sunt fără valoare pentru că li s-a spus că sunt răi. Copilul devenit adult își va aduce aminte cum s-a simțit și nu motivul pentru care a fost pedepsit!
Starea de vinovăție, umilința, rușinea pe care le simte copilul în momentul când e pedepsit vor avea un impact major în viața viitorului adult. Cicatricile emoționale pot dura o viață întreagă! Așa încât, dragă om, înainte de a aplica o pedeapsă copilului tău, verifică ce anume din tine te duce la un asemenea comportament. E vorba de neputință, adică nu găsești o metoda de comunicare cu propriul copil? Este vorba de autoritatea pe care vrei să o aplici celui mai mic ca metodă de disciplină? Consideri că dacă ești mai mare decât copilul ești mai puternic?
Adu-ți aminte mereu: părinții oferă, copiii primesc! Fii conștient de tot ceea ce oferi copilului tău! Va fi adultul de mâine care va oferi la rândul lui tot ceea ce a primit de la tine!
Petra Iorga – www.petraiorga.blog
facilitator constelații familiale și antreprenor
Citește și articolul: Oglindirea emoțională între mamă și copil. Iubire, bucurie și acceptare