Pe 30 noiembrie este sărbătorită ziua Sfântului Apostol Andrei. Născut în Bethsaida, o localitate populată majoritar de negustori și pescari, pe țărmul Mării Galilee. Sfântul Andrei împreună cu fratele acestuia, Simion Petru, și cu tatăl lor erau de profesie pescari.
Sfântul Andrei a fost ucenic a Sfântului Ioan Botezătorul, care i-a arătat calea spre a-L urma de Mântuitorul Iisus Hristos. Mai târziu, într-un episod descris în Evanghelia după Matei, Iisus i-a văzut pe cei doi frați care pescuiau în Marea Galileii și i-a îndemnat să-L urmeze și să devină apostolii Săi. Prezența Sfântului se face și în episodul înmulțirii pâinilor și a peștilor și la învierea lui Lazăr.
Teologii și istoricii, susțin că Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei pe teritoriul geto-dac. A predicat și în Sciția, în regiunea Euroasiei Centrale, în regiunea Pont din nord-estul Anatoliei și în Tracia. Romanii au asociat numele apostolului Andrei cu simbolul lupilor, care a fost și un simbol al sanctuarelor din Dacia. Legenda spune că cel care era căpetenia lupilor l-a vegheat pe Apostol prin teritoriul Dobrogei către peștera pe care a folosit-o drept loc de veghe.
Prezența Sfântului Andrei pe teritoriul românesc
Colindele, legendele și obiceiurile care se săvârșesc astăzi în Dobrogea închinate Sfântului Andrei confirmă prezența sa și în țara noastră. Peștera în care se crede că a trăit Sfântul Andrei pe teritoriul nostru se află la aproximativ 4 kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin din județul Constanța. Acolo s-a descoperit în pronaos un fel de pat scobit în piatră. În 1944, peștera a fost transformată în biserică și sfințită de către Episcopul Tomisului, dar a fost distrusă la scurt timp după de trupele rusești invadatoare în cel de-al doilea Război Mondial. După 1990, biserica a fost refăcută și redată cultului, unde și astăzi vin mii de credincioși pentru a se ruga.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat ”Ocrotitorul României”.
La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!
Sursa: Creștin Ortodox
Citește și: Sărbătorile de iarnă cu concerte și artificii, de la Sf. Andrei până la Revelion.