În caz de accident poziția corectă la volan îți poate salva viața. Află câteva ponturi cu ajutorul cărora siguranța ta să fie în prim plan.
Poziția corectă la volan
Fie că vorbim de drumuri scurte pe care le parcurgem în oraș, fie că este vorba de călătorii lungi alături de cei dragi, trebuie să adoptăm poziția corectă la volan. Aceasta ne ajută să evităm apariția durerilor de spate și ne ajută să putem reacționa prompt în situații limită.
O poziție corectă la volan influențează vizibilitatea, rapiditatea, precizia manevrelor și gradul de oboseală al conducătorului auto. Pentru a nu întâmpina astfel de probleme trebuie să ții cont de câteva aspecte. Pentru conducătorii începători aceste informații sunt deosebit de importante.
REGLAREA SCAUNULUI
Distanța șezutului în raport cu pedalele trebuie să fie stabilită astfel încât să poți folosi toate comenzile necesare fără să te întinzi sau să faci efort. Toate elementele necesare pentru o călătorie trebuie să fie la îndemâna șoferului, de la pedale până la sistemul audio. După ce ai setat distanța corectă a șezutului în raport cu pedalele, amplasează încheietura mâinii libere pe partea superioară a volanului. Cu cealaltă mână reglează spătarul astfel încât să ai cotul îndoit subtil atunci când încheietura se află pe centrul volanului. Poziția optimă a mâinilor pe volan, trebuie să imite acele unui ceas ce indică ora 9:15.
REGLAREA VOLANULUI, OGLINZILOR ȘI A CENTURII DE SIGURANȚĂ
Poziția corectă la volan este influențată și de reglarea acestor element importante. Trebuie să reglezi volanul astfel încât să brațele să nu îți obosească la drum lung și să poți ajunge cu ușurință la panoul de bord. Vei ști că oglinzile sunt reglate potrivit dacă poți vedea în ele tot ce se întâmplă în afara mașinii fără să miști prea mult capul. Centura de siguranță trebuie să o austezi în așa fel încât să fie fermă pe corp. În cazul în care aceasta se poate regla pe înălțime, trebuie să o poziționezi la 2-3 centimetri mai sus de umăr.
Adoptarea unei poziții corecte la volan reduce oboseală și riscul apariției durerilor de spate. Riscul de a fi rănit în cazul unui accident scade considerabil atunci când genunchii și coatele sunt flexate. Dacă șoferul ar avea genunchii și coatele drepte în timpul unui accident, forța impactului ar face ca unul sau mai multe oase să se rupă datorită forței impactului. Schimbarea treptelor de viteză ar trebui să îl faci cu palma deasupra schimbătorului, fără a schimba unghiul încheieturii mâinii. Dacă ești obișnuit să conduci cu mâinile întinse, la drum lung vor apărea dureri și probleme ale umerilor. După mai mulți ani de condus există riscul apariției unor afecțiuni ale tendoanelor.
Pe lângă pozția corectă la volan, trebuie să fii atent și la alte detalii cum ar fi închiderea ușilor. Pasagerii, chiar și cei sub 14 ani, trebuie să poarte centura de siguranță. Această responsabilitate revine, de asemenea, șoferului.
Pentru a preveni oboseala cauzată de drumurile lungi, este indicat să îți iei o scurtă pauză de la condus, la fiecare 2 ore. Ieși din mașină și fa o scurtă plimbare în timpul opririlor. Toate sfaturile pe care ți le-am prezentat anterior au scopul de a reduce oboseala la volan și de a evita rănile cauzate de un accident.
Acum știi de ce este atât de importantă poziția corectă la volan. Tu ții cont de aceste detalii atunci când pleci la drum?
Citește și: Vrei să-ți cumperi mașină? Află ce dealeri auto sunt în Galați și Brăila