Poliția din România este a doua cea mai coruptă din UE, la egalitate cu ofițerii din Croația, și după cei din Bulgaria, potrivit declarațiilor cetățenilor care au dat bani. Sunt concluziile unui studiu finanțat de Uniunea Europeană.
40.600 de cetățeni, în vârstă de peste 18 ani, din 27 de țări membre UE, au fost sondați telefonic, în perioada octombrie-decembrie 2020, în legătură cu felul în care percep corupția în societate. Respondenții au fost rugați să mărturisească și propriile experiențe din interacțiunea cu autoritățile.
Aproape o treime din cetățenii UE susțin că starea de integritate a țării lor s-a înrăutățit anul trecut și aproape o jumătate susțin că guvernele nu fac suficient pentru combaterea corupției, arată studiul Transparency International, realizat de institute din fiecare țară, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Din România au fost intervievați 4.000 de oameni. Cetățenii români sunt cei care au dat în cea mai mare proporție mită în anul 2020, dintre toți membri UE.
Probabil că există o corelație între experiența personală consolidată în relația cu „cei mari” și convingerea cetățenilor români că e acceptabilă corupția în Guvern. România este singura țară europeană unde mai mult de jumătate dintre locuitori, 53%, au declarat că pot găsi scuze corupției guvernamentale. E dublu față de media europeană de 27%. În Europa, aproape 3 din 4 cetățeni găsesc inacceptabilă corupția guvernamentală.
România ocupă locul doi în clasamentul celor mai corupte tări din UE.
Vezi aici întregul clasament!
Cifra din România vine în aparentă contradicție cu o altă percepție locală, cea a puterii cetățenilor obișnuiți de a lupta împotriva corupției. Aici, la factorul speranță, România pare că e în topul european, dacă am lua în calcul doar acest răspuns din studiu.
Și la acest capitol datele oscilează mult. Există țări în care cetățenii accesează Poliția prin mită, precum Bulgaria (15%), România (7%) și Croația (7%), în timp ce în majoritatea statelor mita pentru poliție este mult mai puțin prezentă, precum în Grecia (2%), Germania (2%), Franța (3%) sau Olanda (1%). Elementele detaliate din baza de date, care nu apar în raport, dar pot fi descărcate, confirmă că nu doar ca experiență personală, ci și ca percepție, Poliția Română este într-un major deficit de încredere, față de instituțiile similare din Europa. 24% dintre români consideră că Poliția este direct implicată în corupție. Ponderea nu este depășită decât de ceea ce cred bulgarii (34%) și ciprioții (32%) despre legătura dintre propria poliție și actele de corupție.
Te-ar putea interesa și Ce loc ocupă oraşul Galaţi în clasamentul “eficienţa împotriva poluării”
Dacă vrei să aflii mai multe lucruri interesante, abonează-te la noi!
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci