Secția „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I” găzduiește o nouă expoziție cu tema Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan., în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, la sediul din Piața Traian, nr. 3.
Expoziție a Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Fundația Academia Civică, realizată de Romulus Rusan în colaborare cu Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea și Andreea Cârstea, cuprinde 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii ʼ50, elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, nunţile, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”.
Coordonator: Cătălina Mârza, muzeograf, secția „Istorie”.
Obiectivul aşa-numitului „plan de evacuare a zonei de frontieră cu Iugoslavia, pe o fâşie de 25 de km, a elementelor care prezintă un pericol prin prezenţa lor în zonă” a vizat în fapt distrugerea elitei ţărăneşti, indiferent că erau români, sârbi, germani sau maghiari, din actualele judeţe Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.
Deportările din Banat (1951-1956) au avut ca sursă de inspiraţie modelul sovietic al dislocărilor în stepă, iar în acest context, câmpia Bărăganului, dominată de secetă şi de ierni geroase, constituia zona geografică propice pedepsirii şi „reeducării” elitelor provenite din mediul rural, măsurile de dislocare fiind pregătite de Securitate încă din anul 1950.
Textele explicative sunt completate de fragmente de amintiri, sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului.
Citește și: Revezi „RETRO”, un spectacol din 2007 în regia lui Mircea Cornișteanu