Căpușele nu se găsesc numai în iarbă, ci și pe animalele de companie. De asemenea, acestea sunt de două feluri, căpușe endofile (de adăpost) sau căpușe exofile (de exterior). Căpușe endofile sunt acelea care parazitează animalele în perioada de odihnă.
Animalele care au fost mușcate de căpușe pot fi infestate cu parazitul Babesioza sau Lyme care pot duce chiar la moartea acestora dacă nu este descoperit la timp. Dacă vrei să ai grijă de animalele tale și nu vrei să folosești substanțe toxice, iată câteva soluții 100% naturale.
Cuprins
Lămâie
Taie o lămâie mai mare în bucăți și pune-o în apă fiartă pentru 12 ore. Soluția rezultată se pune într-un recipient cu pulverizator și se dă pe blana animalului. Atenție la zona ochilor, deoarece provoacă usturime.
Uleiul esențial de lavandă
Lavanda este insuportabilă pentru căpușe și purici. Se pun 1-2 picături la baza cozii animalului sau în zonele unde se opresc căpușele.
Rozmarinul
Infuzia cu frunze de rozmarin este repelentă pentru căpușe și insecte. Prepară o soluție din 300 de grame de frunze de rozmarin, bune ar fi cele proaspete, și apă. Le fierbi, iar după ce s-a răcit o pulverizezi pe blana animalului.
Oțet de mere
Se prepară o soluție din apă și oțet de mere, în proporții egale. Se pulverizează blana animalului. Este un repelent pentru căpușe și purici.
Uleiul esențial de eucalipt
Se folosește la fel ca uleiul de lavandă sau mușcată, dar este ceva mai puternic pentru mirosul animalelor. Eucaliptul este folosit pe zgărzile anti-purici. Eficient mai este și uleiul esențial de cuișoare, dar și cel extras din crăițe, neem, cedru sau măghiran. Uleiul de crăițe are o eficiență de 90-100% contra căpușelor.
Dacă vrei că aceste insecte să nu ajungă în curtea ta, poți cultiva lavandă, mușcate, rozmarin, gălbenele, busuioc sau mentă. Plantele nu numai că te vor proteja pe ține, dar vor avea grijă și de animalele de companie.
O soluție împotriva căpușelor poate fi făcută din rozmarin și scorțișoară: 10 picături ulei esențial rozmarin, 7 picături ulei esențial scorțișoară, 3 picături ulei esențial de cedru, 2 linguri ulei migdale. După ce ați preparat-o, se aplică pe zonele corpului care sunt vulnerabile la mușcături de căpușe.
O pulbere de usturoi sau ustoroiul pus în mâncarea animalului îl poate ajută să îndepărteze căpușele.
Dacă ai găsit o căpușă în blană animalului, folosește o soluție pe baza de bicarbonat de sodiu pentru a o îndepărta. Amestecă ½ linguriță bicarbonat de sodiu, ½ linguriță de sare, 100 g oțet de mere și 100 g apă caldă.
Ai întâlnit astfel de situații? Tu cum rezolvi problema căpușelor?
Te-ar putea interesa și De ce unele persoane atrag țânțarii mai mult decât celelalte?
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Dacă găsești interesante informațiile noastre și vrei să fii la curent cu ultimele noutăți, abonează-te la newsletter: