Născută la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și ajutorul săracilor, bolnavilor și bătrânilor.
Viața Sfintei Parascheva
Părinții Sfintei Parascheva au fost înstăriți, dar și credincioși, ducându-și fiica deseori la biserică. La vârsta de zece ani, aude în biserică cuvintele: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Răspunde imediat strigătului dumnezeiesc și își schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerșetor.
După moartea părinților, Sfânta Parascheva moștenește o avere considerabilă pe care o împarte săracilor. Își petrece o bună parte din viață în lăcașuri sfinte, până ce se stabilește într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.
Când Sfânta Parascheva avea 25 de ani, într-un vis îi apare un înger, care o îndrumă să se reîntoarcă în locul părintesc și îi prevestește moartea: „Sa lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. (Sfântul Varlaam)
Se întoarce către Epivat și moare la 27 de ani, fără ca nimeni să cunoască ceva despre identitatea ei.
Moaștele Sfintei Parascheva
O perioadă de timp, nimeni nu a știut unde a fost înmormântată Sfânta Parascheva. Se spune că după zeci de an, corpul unui marinar a apărut pe țărmurile locului unde a trăit odată Parascheva. Un sihastru a rugat creștinii locului să-l îngroape după rânduiala creștinească. Când enoriașii i-au săpat groapa marinarului, au descoperit trupul Sfintei Parascheva, neputrezit și plin de mireasmă. Au îngropat lângă aceasta trupul marinarului. În următoarea noapte, unuia dintre creștini i -a arătat în vis o împărăteasă înconjurată de îngeri care îl ceartă că nu au scos trupul Sfintei din groapă. Împărăteasa nu era altcineva decât Cuvioasa, care a poruncit ca trupul ei să fie așezat la loc de cinste. Credincioșii au ascultat semnul divin și au așezat trupul Sfintei în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Cei care se rugau la moaștele Cuvioasei au avut parte doar de minuni și fericiri.
În România a ajuns în 1641, grație domnitorul Vasile Lupu, care i-a așezat moaștele în biserica Trei Ierarhi pe care tocmai o construise în urmă cu doi ani. Peste un sfert de mileniu e mutată la catedrala mitropolitană din Iași.
Te-ar putea interesa și: Adormirea Maicii Domnului – o importantă sărbătoare creștină