Teatrul Dramatic „Fani Tardini” difuzează online spectacolul-lectură SALOMEEA (fragment) după „Salomé” de Oscar Wilde, regia: Eugen Făt, într-o zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox, pe 24 februarie, când creștinii prăznuiesc Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
„Salomé”, piesă publicată în 1891 în limba franceză, este o tragedie într-un singur act ce spune povestea biblică a Salomeei, fiica vitregă a lui Irod Antipa, Tetrarhul Iudeii, care divorțase de prima lui soție pentru a se căsători cu Irodiada, cumnata lui și mama Salomeei. Aspru criticat public de Ioan Botezătorul pentru această uniune neconformă religiei mozaice, Irod acceptă cererea Salomeei și îi oferă capul lui Ioan Botezătorul pe un platou de argint ca recompensă pentru dansul ei, care este descris pentru prima dată în această piesă drept dansul celor șapte voaluri.
Spectacolul-lectură SALOMEEA (fragment) îi are în distribuție pe actorii Gabriel Constantinescu (Irod), Tamara Constantinescu (Irodiada), Carmen Albu (Salomeea), Cristian Gheorghe (Ioan Botezătorul) și Svetlana Friptu, Dan Căpățână și Aureliu Bâtcă (Soldați).
Regia artistică este semnată de Eugen Făt, iar editarea audio-video este realizată de Aureliu Bâtcă.
Spectacolul-lectură SALOMEEA (fragment) va putea fi urmărit pe canalul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” de pe YouTube începând de miercuri, 24 februarie 2021, de la ora 19:00. Link direct: https://youtu.be/WB_aV2LlToU. Durata fragmentului este de 35 de minute.
Spectacolul-lectură SALOMEEA (fragment) după Oscar Wilde, regia: Eugen Făt este o producție din 2021 a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” și face parte din proiectul #RetrospectivaFaniTardini, care le oferă actorilor și regizorilor de azi ai Dramaticului privilegiul să reconstituie primii pași în teatru ai predecesorilor lor.
Acest al patrulea episod din #RetrospectivaFaniTardini îl celebrează pe actorul Stelian Stancu, al cărui prim rol pe scena Teatrului Dramatic din Galați a fost Irod în spectacolul SALOMEEA de Oscar Wilde, regia: Gheorghe Jora. Spectacolul a avut premiera pe 9 martie 1991.
Citește și: Programul primei ediţii a festivalului de Film O’Clock