Săptămâna aceasta, Teatrul Gulliver, prin spectacolul “Peter Pan”, este prezent la Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație Impuls, organizat de Teatrul de Animație Țăndărică din București. Spectacolul concurează pentru premiile festivalului alături de alte trupe de teatru din China, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia și România.
Conform organizatorilor, ImPuls este un festival concurs strict profesional, dedicat publicului din toate categoriile de vârstă, unde sunt consolidate și promovate tendințele contemporane ale teatrului vizual și de animație din țară și din străinătate. Alături de sfera internațională, participarea națională este de asemenea una consistentă, fiind selectate cele mai bune producții din stagiunea curentă ale teatrelor de profil din România, printre care și Teatrul de Păpuşi „Gulliver”.
Povestea lui Peter Pan, recent montată la Galaţi, a stârnit deja un interes sporit și reacții dintre cele mai neașteptate din partea copiilor, care interacționează neîngrădit cu tot ceea ce se întâmplă pe scenă. Aventurile personajului cunoscut în întreaga lume încep în casa familiei Darling, o familie englezească obișnuită din Londra, unde acesta își face apariția împreună cu zână Clopoțica, în încercarea sa de a-și găsi umbra pe care a pierdut-o. Cum poate cineva să-și piardă umbra? Ei bine, acolo unde trăiește Peter Pan, pe Insula Niciodată, lucrurile astea se întâmplă. Acolo te poți sătura de mâncare doar făcându-te că mănânci, acolo poți deveni doctor doar prefăcându-te că ești doctor și, dacă te dor picioarele, poți zbura în loc să mergi. Un singur lucru nu te poți preface că-l ai: o mamă. Pe Insula Niciodată ajung copiii care cad din cărucior și timp de o săptămână nu-i caută nimeni. Peter Pan e căpitanul copiilor pierduți și uitați. Din fericire pentru ei, Wendy, fetița familiei Darling, acceptă să fie mama acestor copii. Foarte curând, Wendy descoperă că a fi mamă nu e o joacă de copii, așa cum părea, deoarece copiii ascund și secrete.
Spectacolul este o adaptare a regizorului Ioan Brancu după opera scriitorului scoțian James Matthew Barrie. Regizorul Brancu a dat o notă sensibilă și delicată poveştii, care are momente ce poate emoţiona până şi cel mai încruntat adult.
Montarea este una complexă, construcția păpușilor impunând mânuirea chiar și a unei singure păpuși de către mai mulți actori. De aceea, distribuția este una numeroasă și aduce în fața publicului întreaga echipă artistică de la Gulliver: Adina Ariton, Gina Geru, Nicole Lungu, Elena Marin, Nicoleta Miru, Ramona Păuc, Valeria Taban, Andrei Ciugulea, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Ionuţ Negrişanu, Marian Sterian, Eduard Şişu, Ion Tudorache.
Decorul imaginat de scenografa Cilem Türköz este unul aerisit și permite mișcări ample ale păpușilor de mari dimensiuni. Construcția acestora aparține lui Mihai Radu și uimesc prin realismul și expresivitatea lor. Întreaga poveste capătă o gingășie aparte prin muzica ce punctează momentele cheie ale poveştii, semnată de compozitorul Cári Tibor.
Până la finalul anului, iubitorii poveştilor de la Gulliver vor putea vizioana două spectacole cu tematică hibernală, respectiv „Crăiasa zăpezilor” şi „Povestea de Crăciun”, iar pentru cei mai mici spectatori, de 1-3 ani, este programat spectacolul instalaţie „De mână cu tine”. Cei care doresc să achiziţioneze biletele din timp, o pot face accesând link-ul www.bilete.teatrul-gulliver.ro.
Citește și articolul: Cadoul perfect, şedința foto de Crăciun într-un decor de poveste