Duminică, pe 14 aprilie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” va evolua opera Lucia di Lammermoor, capodopera tragică a lui Gaetano Donizetti, o partitură cu un succes răsunător.
La Galați, opera Lucia di Lammermoor a fost montată la șapte ani de la înființarea teatrului, cu un colectiv entuziast și în plină ascensiune profesională. Premiera a avut loc pe 23 iunie 1963. După o absență de câteva decenii de pe afișele teatrului, la 15 martie 2013 a văzut luminile rampei o nouă versiune gălățeană a celebrei opere, în concepția regizorală și scenografică semnată Horia Balint.
Această lucrare trăiește prin frumusețea muzicii a cărei forță dramatică este rezultatul unei combinații fericite între romantismul lui Weber și somptuosul bel canto bellinian. Toate ariile, duetele, scenele de ansamblu până la sextet sunt minunat puse în pagină de către compozitorul Gaetano Donizetti.
Muzical, partitura preia cam toate elementele prezente deja în Don Pasquale, trăsături stilistice tipice stilului lui Donizetti dar, amplificate la dimensiunile unei partituri mult mai mari, de certă factură romantică. Lucia di Lammermoor este o operă mare, cu ansambluri generoase cu soliști și cor, cu arii lungi și dificile din toate punctele de vedere, cu o dramaturgie complexă. Părțile corale devin și ele prezente și importante în dramaturgia partiturii, iar finalurile de act sunt mai extinse ca dimensiuni și mai bogate.
Aria nebuniei din actul al III-lea este o arie întru totul reprezentativă pentru stilul bel canto, cu puternică tentă tragică întunecată de astă data marcată de mari și extreme de dificile momente de virtuozitate. La polul opus, tot tipică pentru același bel canto Italian este și aria lui Edgardo, din actul al IV-lea, care pune accent pe susținerea unei linii melodice scurte și extreme de tensionate.
Ca intenție și concepție, putem compara Aria nebuniei cu finalul celui de-al III-lea act din La Traviata de Giuseppe Verdi. Lucia cântă foarte mult, aproximativ 15 minute. Ritmul este sacadat, ornamentele fragile, conturând caracteristicile psihologice ale personajului.
Soliștii Adelina Diaconu (debut), Florin Guzgă (Iași), Vasile Șerban (Italia), Dominic Cristea (debut), Adrian Mărginean, Cosmina Antonia Stancu (debut) și Valentin Vasopol vor evolua sub bagheta dirijorală a lui Cristian Sandu (Cluj-Napoca), alături de orchestra, corul și baletul teatrului. Regia și scenografia spectacolului poartă semnătura lui Horia Balint.
Prețul întreg al biletului pentru acest spectacol este de 54 lei, iar prețul redus pentru categoriile de elevi, studenți și pensionari este de 32,4 lei. Pentru relații suplimentare sau rezervări pentru bilete, spectatorii pot apela la numărul de telefon 0236.465.599 (casieria Teatrului) în intervalul orar afișat pe site-ul oficial al instituției sau pe pagina de Facebook.
Citește și articolul: “Îmbracă un copac cu haine pentru nevoiași” – Ediția de primăvară