miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăInfo UtilTot ce trebuie să știi despre semnele de începător

Tot ce trebuie să știi despre semnele de începător

Ce trebuie să știi despre semnele de începător? Legislația prevede folosirea obligatorie a semnelor de începători în anumite condiții. Cu toate că obținerea permisului de conducere este un motiv de bucurie, proaspeții șoferi nu au încă dezvoltate reflexele celor mai experimentați.

Urmarește-ne și pe: InstagramFacebookTwitterTelegram

Semne începător – Ce spune legislația rutieră

Tocmai ți-ai luat carnetul și ești foarte entuziasmat. Pe bună dreptate, căci mașina îți oferă o libertate fantastică de a te deplasa și de a economisi timp. Însă greul de-acum începe, pentru că vei avea nevoie de o perioadă semnificativă de timp în care să-ți dezvolți automatismele necesare pentru a te deplasa în siguranță pe carosabil. Traficul poate genera numeroase situații în care va trebui să reacționezi din reflex, iar această îndemânare nu se poate obține în alt mod decât prin experiență. Legislația rutieră îți vine în ajutor prin semne pentru începători auto care transmit celorlalți participanți la trafic faptul că încă nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență și le permit să-ți ofere mai mult spațiu de manevră sau timp de reacție. Asta înseamnă că nu trebuie să te grăbești sau să intri în panică într-o situație în care ești nesigur pe tine, evitându-se astfel situațiile neplăcute.

Unde trebuie să montezi semnele de începător

Deși legislația rutieră trebuie stăpânită foarte bine pentru a putea obține carnetul de conducere, foarte mulți începători nu știu unde se pun semnele de începător, fie din neglijență, fie pentru că li se pare un aspect nesemnificativ. Dar acesta este un aspect foarte important, care te poate ajuta să eviți anumite probleme, printre care și amenzile prevăzute în codul rutier. Legislația spune foarte clar că trebuie folosite două buline galbene cu semnul exclamării în mijloc, amplasate atât pe parbriz, cât și pe lunetă. În cazul parbrizului, semnul trebuie pus în colțul din dreapta jos. Pentru lunetă, poziția corectă este colțul din stânga jos. Aceste poziții oferă cea mai bună vizibilitate pentru participanții la trafic și te vor ajuta cu siguranță să înveți să conduci prudent și mai ales corect.

Chiar dacă ești începător, nu înseamnă că nu îți poți personaliza mașina cu niște stickere auto! Singurul lucru pe care trebuie să îl respecți este să nu acoperi semnele de începător.

Cât timp trebuie folosite semnele de începător

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto. Aceasta este de minim un an de zile, perioadă considerată suficientă pentru a depăși stadiul de învățăcel. Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine. Acest aspect este deseori ignorat sau nu se știe depre el, ceea ce nu e tocmai cea mai inspirată alegere. E important să ții cont de asta atât pentru siguranța ta, cât și pentru a celorlalți participanți la trafic.

Ce avantaje îți oferă semnele de începător

Iată doar câteva din avantajele folosirii de semne pentru începători:

  • ceilalți participanți la trafic vor avea grijă să nu pună presiune pe tine
  • în situații complexe de circulație, șoferii îți pot acorda prioritate chiar dacă nu sunt obligați să facă asta
  • te vei putea simți mai în siguranță
  • vei respecta legea și totodată vei fi un exemplu pentru alți șoferi începători
Ce amendă iei dacă nu folosești semnele de începător?

Codul Rutier prevede o sancțiune specială pentru ei și vizează chiar semnele de începător. Potrivit legii, conducătorii auto care au obținut permisul de mai puțin de un an trebuie să afișeze un semn distinctiv, de culoare galbenă, pe parbriz și pe lunetă. Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni.

Cuvintele „semne începător” nu implică ceva rușinos și nici nu te situează într-o postură de inferioritate față de ceilalți șoferi. Semnele există pentru a-ți veni în ajutor și pentru a spori siguranța și atenția participanților la trafic. Bineînțeles că nu toți șoferii sunt înțelegători, așa că s-ar putea să dai peste anumite persoane care vor face comentarii răutăcioase la vederea acestora pe mașina ta. Însă tu să-ți amintești că nimeni nu se naște învățat și că până și cei mai experimentați șoferi au trecut prin dileme și emoții în momentul în care s-au așezat în spatele volanului. Așa că, ai grijă de tine și păstrează bulinele alea galbene pe mașină până când te vei simți cu adevărat pregătit pentru a înfrunta traficul de zi cu zi.

Tu știai unde trebuie amplasate semnele de începător?

Sursa: AutoScout24

ARTICOLE

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE