În fiecare an pe 31 octombrie are loc sărbătoarea de Halloween, care a fost preluată în ultimii ani de foarte multe popoare din lumea occidentală. Care sunt originile ei, ce superstiții există și care sunt obiceiurile și tradițiile respectate în lume?
Istoria Halloween-ului
Sărbătoarea datează în urmă cu mai mult de 2000 de ani, când purta numele de ”All Hallows Eve” și era celebrată în țările celtice înainte de ”All Hallows Day” (All Saints Day). Popoarele celtice credeau că în noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie hotarul dintre lumea celor vii şi lumea celor morţi se deschide, de aici și influențele păgâne ale acestei sărbători. Ele credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește de Samhain, o festivitate celtică care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece. El este considerat și ”Anul Nou Celtic”.
Obiceiuri și tradiții
Pentru a ”înspăimânta” spiritele rele și a le îndepărta, celții se costumau în piele de animale. Practicanți ai divinației, celții încercau să ghicească viitorul prin interpretarea anumitor semne, ritualuri, prin preziceri, astrologie sau oracole. De Halloween, ei aprindeau focuri sacre de dimensiuni colosale, unde oamenii se adunau ca să ardă simbolic o parte din recoltă și a sacrifica animale zeilor. În timpul acestor festivități încercau să-și ghicească unul altuia viitorul. La finalul ceremoniei, toți oamenii luau foc din flacăra cea mare și își aprindeau torțele și lumânările din casă. Ei credeau că astfel își vor proteja căminul de înghețul ce urma să vină.
La sfârșitul secolului al XII-lea, cu ocazia All Saints Day, popoarele catolice și protestante sunau dintr-un clopoțel pentru sufletele aflate în purgatoriu. Pe stradă umblau bocitoare îmbrăcate în negru care sunau din clopote și se rugau pentru sufletele celor decedați. De aici vine și obiceiul din ziua de astăzi, unde copiii sună la casele oamenilor, pentru a speria spiritele. Gospodinele coceau ”soul-cakes”, o prăjitură mică și rotundă și așteptau grupuri de copii orfani sau oameni săraci să le colinde casele în schimbul unor astfel de prăjituri. După ce primeau prăjiturile, ei se rugau pentru sufletele celor morți. Aceasta se pare a fi originea colindatului ”trick-or-treat” din ziua de astăzi, pe atunci numindu-se ”souling”.
Povestea dovleacului emblematic de Halloween are la origine un basm vechi irlandez. Basmul îl are ca personaj principal pe Jack, un om mereu pus pe șotii care a reușit să-l păcălească chiar pe Diavol și să-l convingă ca sufletul lui să nu ajungă în iad după moarte. Tot restul vieții lui, Jack a trăit în păcat. Astfel, după ce a murit, sufletul lui nu a fost acceptat nici în rai. Când se întoarce la porțile iadului, Diavolul îl alungă și aruncă o bucată de cărbune încins după el. Jack se sperie și se întoarce pe pământ doar cu o bucată de cărbune, pe care o pune într-un dovleac cioplit și din care își face un felinar. Povestea spune că și acum Jack umblă cu felinarul său din dovleac și caută un loc pentru a-și petrece eternitatea.
Primul dovleac cioplit de Halloween se pare că a fost..un nap. În timpul Evului Mediu, oamenii care practicau ”souling” aveau cu ei un nap cioplit în care așezau o lumânare care reprezenta sufletul celui decedat. În unele țări din Europa, focul simboliza atât o cale de întoarcere la familiile lor pentru spiritele pierdute, cât și un mijloc de a le speria pe cele rele.
În Statele Unite, Halloween-ul a devenit foarte popular în secolul al XIX-lea, odată cu volumul mare de imigranți din Scoția și Irlanda de Nord. Cu timpul, sărbătoarea a fost adoptată pe tot teritoriul Statelor Unite.
Superstiții de Halloween
- Dacă vezi o pisică neagră în seara de Halloween înseamnă că o vrăjitoare este prin apropiere;
- Taie merele orizontal și numără semințele: vei afla câți copii vei avea! Obiceiul merge doar de Halloween și era practicat încă de pe vremea celților;
- Fetele curăță mărul și aruncă coaja după umăr. Coaja va avea forma inițialei viitorului lor soț!
- Cuplurile aruncă semințele unui măr în foc. Dacă semințele explodează înseamnă că nu se vor căsători în curând;
- De Halloween, dacă stai într-o răscruce de drumuri se spune că spiritele îți vor șopti viitorul;
- O superstiție macabră din Țara Galilor: Toți membrii familiei însemnează o pietricică pe care o aruncă în foc. Dacă a doua zi nu găsesc piatra în cenușă înseamnă că vor muri în curând…
- Celții preziceau vremea în timpul anotimpului rece de Halloween. Ei luau un taur pe care îl culcau și erau atenți în ce direcție se uită animalul. Așa puteau prezice în ce direcție va bate vântul iarna. Acest obicei este încă practicat în Irlanda de Nord;
- Copiii născuți de Halloween se spune că vor avea abilități supranaturale;
- Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween sub pernă o floare de rozmarin și un bănuț de argint, își visa sortitul.
Voi sărbătoriți Halloween-ul anul acesta? Credeți în superstițiile asociate cu această sărbătoare?
Te-ar putea interesa și: Trăiește Halloween-ul la Cinema City – 6 filme de neratat pe marile ecrane