Persoanele superstițioase respectă odată cu sărbătoarea de Sfânta Maria Mare anumite tradiții și obiceiuri, pentru a duce o viață bună, lipsită de boli și necazuri. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este prăznuită pe data de 15 august, în fiecare an. În această zi, pomenim mutarea sa la cer cu trupul în viața veșnică. Sărbătoarea Sfintei Marii a fost săvârșită prima dată în Ierusalim, orașul în care se păstrează mormântul Maicii Domnului, aproape de Grădina Ghetsemani.
Superstiții și tradiții de Sfânta Maria
În dimineața zilei Adormirii Maicii Domnului, femeile se duc la biserică dis de dimineață și împart struguri și prune. Fructele trebuie sfințite de către preoți și împărțite mai apoi credincioșilor. Tot în dimineața de 15 august, se tămâiază morminte celor trecuți în neființă.
Femeile însărcinate nu trebuie să muncească pe data de 14 august, cu o zi înainte de Sfânta Maria Mare, pentru a avea parte de o naștere ușoară. Femeile care nu respectă această regulă vor duce o naștere grea și dureroasă. Tot femeile însărcinate trebuie să se roage la Maica Domnului pentru sănătatea copilului.
Se spune că rugăciunile spuse în Ziua Adormirii Maicii Domnului sunt cele mai ascultate. Cine ține post negru și se roagă la Sfânta Maria în această zi, va fi ferit de greutăți și necazuri și va duce o viață împlinită și fericită.
Fetele nemăritate culeg flori și le așează la icoanele din biserică, ca să-și protejeze familiile de boli și necazuri. În unele părți ale țării, tot ele spală icoana Maicii Domnului cu apă cu busuioc, ca să aibă noroc în dragoste. În alte părți își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul sau își pun în sân tot restul zilei un fir de năprasnic sau ferigă și se roagă la Maica Domnului cu candela aprinsă pentru dragoste adevărată.
Atât fetele cât și femeile nu trebuie să-și spele sau să-și tundă părul. Alte tradiții de Sfânta Maria Mare spun că nu este bine să muncești în această zi. Gospodarii care încalcă această regulă vor avea doar necazuri în ogradă, iar animalele li se vor îmbolnăvi. Tot astăzi este interzis și scăldatul în apă.
Începând cu această zi, ciobanii își coboară oile de pe munte, semn că vara este pe sfârșite. Dacă trandafirii înfloresc pe 15 august, atunci toamna va fi una blândă și îndelungată. Tot data de 15 august deschide și sezonul nunților, până la intrarea în postul Crăciunului. Între Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Marie Mică (8 septembrie), perioadă cunoscută și drept Între Sântămării, vremea este perfectă pentru semănăturile de toamnă.
Veți respecta aceste tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare? Ce părere aveți de obiceiurile ”din popor”?