Uleiul alimentar ars a ajuns să fie mai valoros decât cel natural. Și asta pentru că este o cerere uriașă la nivel mondial pentru producerea de bio-combustibil.
Din păcate, cei mai mulți dintre noi aruncăm uleiul folosit la chiuvetă, deși este un mare poluator și, dacă nu știați, multe companii oferă la schimb ulei proaspăt. În același timp au apărut și mai multe centre de colectare.
Uleiul uzat aruncat în chiuvetă poate să înfunde țevile și să producă defecțiuni în sistemele de epurare. Mai grav este că această cantitate ajunge în apă și în sol, unde râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil.
Specialiștii spun că se întâmplă asta și pentru că nu am fost învățați să reciclăm.
Cuprins
Harta reciclării
Tea Vasilescu, reprezentant hartareciclarii.ro: “Nu se colectează mai deloc, sunt câțiva oameni pasionați de ecologie și aceia fac efortul personal, sunt un expert pentru copiii lor, pentru familie lor. Ar fi mult mai simplu dacă ar exista infrastructură de genul ăsta. România are potențial foarte mare de colectare a uleiului uzat, noi folosim foarte mult ulei în gospodărie, facem cartofi prăjiți”.
Dintr-un litru de ulei ars se obțin 900 ml de biocombustibil, care este nepoluant.
Pentru a stimula reciclarea, un ONG a realizat și o hartă cu punctele de colectare a uleiului folosit. În acest moment, în sistem există 127 de astfel de centre.
Tea Vasilescu: ”Noi am încercat să punem pe harta reciclării toate informațiile, inclusiv despre cum se colectează unde poți să îl duci”.
Felician Cardos, manager environment lanț de magazine: “Din păcate, interesul e doar în zona privată și am văzut că de la an al an au apărut diverse servicii și alte lanțuri de retail au recurs la același mod de a colecta uleiul uzat, clientul poate să-l aducă la magazine și la schimb primește un ulei nou. De la an la an, cifrele aproape s-au dublat, dacă în primul an, atunci când am lansat campania, am avut în jur de 160.000 litri colectați de la populație, în 2021 avem deja vreo 260.000 l colectați până acum”.
Orice litru de ulei utilizat se transformă în 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil.
Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume, spune că ar folosi biocombustibil pentru a-şi propulsa navele, dar nu există suficient ulei de gătit folosit din care să fie fabricat.
Cum colectezi corect uleiul alimentar uzat?
Din centrele de colectare, uleiul ars este dus la un alt centru, unde se face o pre-procesare, iar de aici este transportat către un operator industrial, care îl transformă în biocombustibil.
Pentru a putea fi reutilizat, este foarte important să ții cont de câteva reguli de bază privind colectarea uleiului alimentar uzat:
- Folosește pentru colectarea uleiului un recipient din plastic, transparent, cu o capacitate de min. 2 litri;
- Asigură-te că reziduurile, sau resturile de mâncare, nu ajung și ele în recipientul de colectare. Poți evita acest lucru folosind o strecurătoare.
- Atenție! Este foarte important ca uleiul să nu conțină apă, pe cât posibil.
Unde se colectează uleiul alimentar uzat în Galați:
Lanțurile de magazine și benzinăriile vin cu campanii din ce în ce mai atractive pentru a stimula consumatorii să recicleze uleiul folosit.
Benzinăria Mol
Adresă: Str. Teodor Neculuta nr. 24, Galati, jud Galați.
MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educaţia civică privind acest subiect.
Omv
Adresă: Municipiul Galaţi, NR. T 156; P 27, Drumul de Centură, Judet Galaţi.
Dacă mergi în stațiile OMV cu minimum doi litri de ulei alimentar uzat colectat cu grijă, primești o delicioasă cafea VIVA Clasic, pe care poți să o consumi pe loc, sau când vrei tu!
Implică-te și tu în campania OMV de colectare a uleiului uzat și hai să reducem poluarea apelor și a solului, picătură cu picătură!
Auchan
Împreună cu partenerii lor AQUA Carpatica și Fairy te încurajează să îi urmezi în această acțiune de protejare a mediului înconjurător și își propun cu peste 130.000 de clienți implicați în proiect să colecteze împreună 220.000 de litri până la finalul anului 2021.
Colectează uleiul folosit strecurat și neamestecat cu alte deșeuri într-un recipient de plastic. Minim 0,5 l ( sau multiplu de 0,5 l ) de ulei poți duce la biroul Dervicii Clienți, în funcție de cantitatea predată vei fi răsplătit cu apă plată sau detergent de vase.
Carrefour
Știi deja că poți aduce uleiul alimentar uzat la Carrefour. Și mai știi că la fiecare 3L de ulei uzat primești 1L de ulei proaspăt, iar la fiecare 5L de ulei uzat, primești 2L. Dar ce se întâmplă cu uleiul reciclat?
Uleiul uzat se transformă în biocombustibili, săpunuri bio sau lumânări. Și reintră în traseul unei economii circulare care te face pe tine cel mai bun prieten al naturii!
Colectare Ulei Alimentar Uzat Galați vine cu listă suplimentară:
1. Micro 19 – în curtea Școlilor 29 și 17 (pentru a-l lasă aici, luați legătură cu paznicii).
2. Micro 17 – în incinta Grădiniței Licurici (pentru a-l preda aici, luați legătură cu personalul grădiniței).
3. Țiglina 1 – în incinta Școlii nr.7 (pentru a-l lasă aici, trebuie să ajungeți în zona terenului de sport , unde veți găși un container special roșu cu gri special destinat pentru ulei) Strângeți uleiul și aruncați în container numai recipiente de plastic, pentru a nu se sparge.
4. Micro 13 – Școala Gimnazială Grigore Moisil (Școala 38). – în curtea Liceului Metalurgic (pentru a-l lasă aici, aveți un container roșu cu gri special pentru ulei, exact la intrare). Strângeți uleiul și aruncați în container numai recipiente de plastic, pentru a nu se sparge.
5. Centru Chinezesc – în curtea Palatului Copiilor – Strângeți uleiul și aruncați în container numai recipiente de plastic.
Află de pe hartă care sunt punctele de colectare selectivă în Galați.
Pentru județul Brăila, consultă aici punctele de colectare selectivă a uleiului.
Tu ce faci cu uleiul uzat? Hai să reciclăm împreună!
Vezi și Ce loc ocupă oraşul Galaţi în clasamentul “eficienţa împotriva poluării”
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci