Rubrica ”Una bună, 9 așa și-așa” o are în prim-plan pe Beatrice Misăilă, designer floral, iubitoare a lumii colorate și pline de farmec a florilor, femeie de succes care și-a transformat o pasiune în meserie. Beatrice Misăilă, gălățeancă la origini și cu Dunărea în suflet, a făcut o schimbare radicală în viața ei profesională acum câțiva ani și anume să se mute în orașul Cluj-Napoca. Pentru această ediție ”Una bună, 9 așa și-așa” am vrut să aflăm cum și de ce s-a decis să facă acest pas și bineînțeles, să pătrundem și noi în universul multicolor al florilor.
Bună, Beatrice! Îți mulțumim că ai acceptat să faci parte din rubrica ”Una bună, 9 așa și-așa”. Am pregătit o serie de 10 întrebări, la care sperăm să-ți facă plăcere să răspunzi 😊
Cuprins
1. Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru flori?
Deloc accidental. Nu fac parte dintre aceia care au simțit, la un moment dat al vieții, nevoia unei schimbări, ieșind poate dintr-un job solicitant sau inconvenabil și având revelația că „asta mi-ar plăcea să fac!”. Nu, în cazul meu, „terenul” a fost arat de timpuriu…
Îmi amintesc cu plăcere cât de vrăjită eram de tot ce se întâmplă în florăria de lângă casa noastră. De la îndemânarea florarului care, în câteva minute, realiza cu succes un buchet din doar câteva flori, verdeață și-un celofan, până la ce vedeam „în culise” – gerbere „înecate” într-un soi de vas de plastic sau diverse tije în sârmă, mici secrete cărora, mai târziu, aveam să le aflu rostul. Plecam de fiecare dată încântată, se născocea în mine dorința de-a încerca și eu, și-așa am început joaca de-a „florăreasă” cu florile mijite în gradina bunicului meu.
2. Ce presupune meseria de designer florist și cum a început ea pentru tine?
Mă amuza într-o oarecare măsură acești termeni importați care ne fac să ne credem importanți, uite cum mă joc de-a cuvintele!
Ca un clișeu, orice ideal în care crezi ori meserie făcută din pasiune, implica toată forța și concentrarea spre realizare, și atrage după sine multă trudă și sacrificiu, la care aș mai adaugă puțin stres, pentru că florarul, în speță, lucrează cu perisabilități, el trebuie s-o facă productivă. Daca însă, gândește pur matematic și vizează aspectul pecuniar, îi poate părea o afacere grozavă să ia garoafa cu un leu și s-o vândă cu doi.
Dac-o luăm literal, a fi designer înseamnă, din capul locului, Om-concept, vizionar, dornic să-și exploreze vocația spre noi și noi orizonturi. Cum am debutat am povestit anterior, iar cu „acte în regula” să tot fie vreo 12 ani de atunci…
3. Ai vreo floare sau o specie de flori preferată? 😊
Desigur, am una: mă topesc după dalii și ochiul-boului, consider perfectă ținuta imperială a bujorilor, parfumul și inflorescența trandafiriilor de grădină nu au egal, iar narcisele, cu suratele lor de sezon, mă fac fidela lor cât e primăvara de lungă. Acum, citește-le pe toate-ntr-una! 🙂
Îți răspund după ce facem jocul ăsta, vrei? Imaginează-te blocat într-o peșteră, alături e deschis sipetul plin de nestemate, iar tu știi că doar una conține cifrul ce-ți poate deschide zidul secret spre scăpare. Now, choose!
4. Ești pasionată și de grădinărit?
Mă declar o promotoare a stilul Garden, eu acolo am sorgintea, în gardină. De aceea, iubesc să petrec printre răsaduri de legume și flori, mi se pare pur dumnezeiesc tot ce naște natura, cum din semințe minuscule ies, la vremea cuvenită, minuni vegetale. Păstrez însă regretul că nu-mi permite timpul s-o fac cât mai des.
5. Care sunt ”regulile” după care se ghidează Beatrice Misăilă când realizează o compoziție florală?
Primul indiciu pe care trebuie să-l aflu înainte de-a mă apuca de treabă este contextul, lucru ce determină „fundația” compoziției, dacă vrei. Una este structura unui buchet de mireasă și cu totul altă tehnică presupune realizarea unui ansamblu funerar, de exemplu.
Un aspect major pe care mă focusez este cromatica, un principiu al design-ului floral ce determină armonia aranjamentului, fiind urmată de proporție, geometrie și ritm, iar ca notă personală, îmi place să surprind prin diverse materiale vegetale menite să „pozeze” cât mai „rupte-din-natură”.
Altfel spus, nu-mi setez dinainte schema de flori pentru un anume buchet, ci, raportat la sezon și disponibilitatea acestora, mă las ghidată de ele, încercând numai să le pun în cea mai bună lumină și făcându-le „vedete” pe scena compoziției finale.
6. Cât timp petreci, în medie, în realizarea unui aranjament floral?
Estimarea timpului de lucru este dirijată de calibrul și tehnica design-ului respectiv.
Dacă pot crea un buchet de oferit în maxim 10 minute, iar unul de mireasă cere una-două ore, atunci o instalație florală m-ar putea ține în picioare chiar și o jumătate de zi…
7. Cum alegem aranjamentul floral potrivit în funcție de eveniment?
Consider absolut esențiale comunicarea și încrederea acordată floristului, în primul rând. Recomand tuturor să și-l aleagă după recomandări ori recenzii, să nu facă compromisuri în această privință. Din experiență, clienții care aleg un preț mic sunt aceia care vor „doar niște flori pe masă” și consideră că „toate florile sunt frumoase oricum”. Întru totul de acord, dar fără o mână dibace și-un ochi priceput care să le potențeze frumusețea, acestea pot deveni un eșec.
Pentru mine și echipa mea, toată planificarea florală din cadrul acestor evenimente este bine elaborată și implică o serie de factori: înțelegerea gusturilor/preferințelor clientului, setarea clară a bugetului, exprimarea cromatică, alegerea florilor în funcție de anotimp și asortarea lor la întregul decor, executarea unui aranjament-demo, dacă se impune. Toate acestea asigură clienților mei relaxare în ziua cea mare, iar pentru mine este reala binecuvântare să-mi fac meseria cum știu cel mai bine.
8. Ce te-a făcut să te muți în Cluj-Napoca?
Ce îl face pe pui să zboare din cuib când se simte întremat, când capătă siguranță pe propriile aripi? E drept, toate șansele să mai cadă, să se izbească de alte crengi sau să-l bată vântul. El știe sigur drumul său: înspre înaltul cerului..
9. Te-ai reîntoarce în Galați?
Oh, dar o fac cu mare bucurie și nostalgie cel puțin o dată pe an, când revin să-mi îmbrățișez părinții și prietenii (hahaha:))
10. Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc o carieră în domeniu?
Ideea workshop-urilor și a întâlnirilor florale pe care le țin s-a născut din dorința mea intimă de-a împărtăși plenar din acest har tuturor pasionaților de floristică și, realmente, vreau să ajut la dezvoltarea viitoarei generații de floriști din România. A crea flori rezonând cu natura, a fi autentic în simțire, a stăpâni teoria fără a rigidiza compoziția florală, a-și însuși regulile fără a sfârși dominat de ele, sunt câteva dintre îndemnurile pe care le dau cursanților mei și, totodată, celorlalți doritori.
A, să nu uit, un sfat fără de care celelalte rămân anodine: crede în puterea florilor!
Mulțumim, Beatrice Misăilă pentru participarea la interviul ”Una bună, 9 așa și-așa”. Îți mulțumim că ai împărtășit pasiunea ta extraordinară pentru flori și cu noi!
Te-ar putea interesa și: Una bună, 9 așa și-așa: Florin Toma – directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Galați