Când mă întreabă cineva ”de ce Vrancea?” nu am cum să nu mă gândesc, în primul rând, la locurile unde am copilărit și în care am învățat primele lucruri despre vin… despre struguri și despre cum se face cel mai bun vin… despre toată pasiunea pusă în butoiul cu vin… despre nerăbdarea cu care aștepți să apară prima floare în butucul de vie și despre gustul fără de comparație a primului pahar de must din noul an.
Dar, lăsând la o parte toate motivele sentimentale pentru care voi alege mereu această zonă, Vrancea, datorită climatului favorabil, deține supremația în ceea ce privește cantitățile de struguri obținute, dar și cele mai multe medalii câștigate la concursurile naționale și internaționale de specialiate.
Totodată, Vrancea deține cea mai mare suprafață viticolă din țară (aproximativ 28000 ha) împărțită în 3 mari podgorii. Podgoria Panciu, din care fac parte zonele viticole Panciu, Țifești și Păunești. Podgoria Cotești, din care fac parte zonele viticole Cotești, Urechești, Dumbrăveni. Podgoria Odobești, din care fac parte zonele viticole Odobești, Câmpineanca, Jariștea, Bolotești.
În toată Vrancea, pe zeci de kilometri, nu vezi decât vie și oameni “îndrăgostiți” de munca lor, de dorința de a avea din nou un an bun, măsurat în recolta și calitatea vinului.
Doar în Vrancea încă se mai întâlnesc beciuri subterane lungi de sute de metri (unii bătrâni vorbesc chiar de “orașe” subterane, care unesc toate aceste trei zone viticole), cel mai important dintre beciuri datând chiar din vremea lui Ștefan cel Mare.
Pentru degustări și orice alte informații despre vin, vă așteptăm zilnic la “Crama lu’ Bachus’’ situată în Micro 19, unde întoarce troleibuzul.
Citește și despre Mitul vinului din pastile – realitate sau nu?