Cât de multe știi despre înghețată? Pentru că a venit vara și ne stă gândul doar la ea, vă prezentăm 10 curiozități amuzante despre înghețată pe care sigur nu le știai!
Cuprins
1. Originea ei se pierde în istorie
Nimeni nu știe cu exactitate cine a inventat înghețata. Cele mai vechi surse datează din Roma Antică. Pe atunci, Împăratul Nero se spune că ar fi avut o rețetă proprie de desert – zăpadă cu fructe și miere. El și trimitea slujitorii special în zonele friguroase pentru a aduna omătul.
Unii istorici îl consideră pe Marco Polo drept cel care a răspândit înghețata în Europa. El a învățat rețeta de la poporul chinez, care aromatiza zăpada cu orez și lapte, rezultând un desert cremos și delicios.
2. Înghețata pe băț a fost inventată…din greșeală
Cel puțin așa pretind unii! În anul 1905, Frank Epperson, un producător de limonadă a lăsat peste noapte un pahar de limonadă cu un băț în el, care a înghețat și astfel s-a format prima înghețată pe băț din lume.
Nu știm dacă Epperson chiar a fost inventatorul înghețatei pe băț dar știm sigur că această invenție este super delicioasă!
3. Povestea înghețatei la cornet
În 1904, un vânzător de înghețată numit Arnold Fornachou își deschidea standul la Târgul din St. Louis și a rămas fără recipiente în care să-și vândă înghețata. Disperat să caute o soluție, a apelat la standul cu gofre de lângă. El a împrumutat o gofră în care a învelit înghețata. Clienții au fost încântați, iar înghețata în gofră a dus la popularitatea înghețatei la cornet de astăzi.
4. Prima rețetă scrisă de înghețată are niște ingrediente ”delicioase”!
Dacă doriți să faceți o înghețată acasă după prima rețetă oficială de înghețată veți avea nevoie de niște ingrediente cu totul și cu totul speciale! Prin anul 1668, aristrocrata Lady Anne Fanshawe s-a decis să noteze în scris prima rețetă de înghețată. A numit-o simplu ”icy cream” și spune cam așa: se fierbe puțină smântână cu nucșoară. Apoi se adaugă flori de portocal și un strop de ambră cenușie cu puțin zahăr. Probabil vă întrebați ce e aia ambră cenușie? Ei bine, pe scurt este…vomă de balenă! Câteodată mamiferele marine suferă niște reacții chimice interesante în intestinele lor ceea duce la producerea unei substanțe cu aspect nu tocmai plăcut. Această substanță se folosea în trecut în industria parfumurilor și a lumânărilor. Urmăriți aici toată rețeta originală. Mult spor la gătit!
5. Ce a fost prima oară – înghețata cu vanilie sau ciocolată?
Dacă ați răspuns vanilia atunci răspuns greșit! Înghețata cu ciocolată a apărut prima dată întrucât băuturile pe bază de ciocolată puteau fi lăsate la răcit mai ușor.
6. Înghețata a fost un aliment de lux!
Până în 1800 înghețata a fost considerată un desert pe care doar nobilii și familiile înstărire și-l puteau permite. Ea era considerată un aliment rar și exotic, realizată din ingrediente scumpe și din import. De asemenea, nu existau încă fabrici de înghețată, astfel încât procesul era unul destul de laborios.
7. Există un fruct cu gust de înghețată!
În Hawaii, fructul inga feuilleei are același gust ca înghețata cu vanilie! Localnicii îl numesc simplu ”păstaie de înghețată”, iar arborele crește doar într-o zonă cu un climat cald.
8. Cum oprești senzația de ”înghețare a creierului”?
S-a întâmplat ca atunci când mușcăm din înghețată, să simțim efectiv cum ne ”îngheață” creierul. Termenul medical pentru acest fenomen este sphenopalatine ganglioneuralgia. El se produce atunci când senzorii termici din cerul gurii nu au timp să proceseze schimbarea de temperatură. Ei transmit un mesaj creierul cum că s-a produs o pierdere de căldură la nivelul organismului. Așa apare această senzație, care poate fi însoțită și de dureri de cap. Ca să combatem ”înghețarea creierului”, trebuie să presăm limba de cerul gurii. Așa vom încălzi receptorii termici.
9. De câte ori este nevoie să lingi o cupă de înghețată ca să ajungi la cornet?
Răspunsul este: de 𝟱𝟬 de ori! Nici noi n-am crezut până n-am încercat!
10. Recorduri ale înghețatei
Țara care consumă cea mai multă înghețată: Noua Zeelandă (28.4 l de persoană pe an);
Cel mai mare cornet de înghețată din lume: 4 m înălțime (Marea Britanie, 2012);
Cea mai populară aromă de înghețată: vanilia (scuze ciocolata!);
Cea mai mare țară producătoare de înghețată: Germania cu 517, 4 l de înghețată în 2019 (România e pe locul 10!);
Cel mai mare producător de înghețată din România: Betty Ice S.R.L.
Sperăm că aceste curiozități despre înghețată v-au făcut ziua mai frumoasă și că ați aflat ceva nou despre acest desert delicios!
Spuneți-ne în comentarii ce curiozități despre înghețată știți și voi!
Citește și: Cum prepari cea mai gustoasă dulceață? Secretul – cireșe albe!