Dacă te ocupi de un business în HoReCa, știi că marketingul unui restaurant nu este deloc neglijabil. De aceea, îți oferim câteva direcții pe care trebuie să le urmezi în strategia ta de marketing.
Ultima actualizare! 14.02.2025
Fii pe Google.
Primul și, probabil, cel mai important. Este locul în care toată lumea te caută, te verifică și vrea să găsească opiniile celorlalți clienți legat de experiența lor la tine în restaurant. Este, practic, cea mai autentică descriere a afacerii tale. Creează cont Google My business, completează-l responsabil, adaugă poze și noutăți. Fii cât mai activ aici.
În 2025, căutarea vocală este tot mai folosită. Optimizarea conținutului pentru fraze naturale, cum ar fi „Unde găsesc un restaurant cu mâncare tradițională aproape de mine?”, poate crește vizibilitatea afacerii tale.
Evenimente, seri tematice, artiști, degustări de vinuri, petreceri exclusiviste
Doar cunoaște-ți avatarul de client și oferă-i ocazia să petreacă timp la tine în restaurant.
Facebook, Instagram. Neapărat.
Orice faci trebuie spus aici. Vorbește despre evenimentele, meniul, specialitățile, happy hour, meniul zilei, oamenii din jurul afacerii tale, ce ai făcut pentru îmbunătățirea serviciilor. Ține legătura cu comunitatea ta și provoac-o să fie activă pe conturile tale de socializare. Noul trend în 2025 se bazează mult pe filmulețe scurte și captivante.
Marketingul digital pentru restaurante fara o strategie depromovare restaurant in social media nu poate fi eficient. Retelele sociale sunt un izvor nesecat de clienti, care pot fi atrasi de restaurant, iar postarile inseamna vizibilitate sporita online și optiuni de publicitate numeroase, atat gratuite cat si platite.
Solicită recenzii.
Recenzia este cea mai prețioasă resursă în termeni de marketing al unui restaurant. Crede-ne, ceea ce convinge ce mai mult oamenii să te aleagă este să vadă cât de mulți alți oameni te-au ales. Și le-a plăcut.
Postează un mesaj prietenos, împreună cu linkul direct către pagina ta de recenzii Google.
Folosește un QR code pe care să îl ai în toate locurile vizibile însoțit de un mesaj explicit prin care soliciți recenzia. Cardurile NFC sunt o idee excelentă. Pot fi purtate cu ușurință de către ospătar sau PR-ul restaurantului și, în mai puțin de 20 de secunde, ai obținut o recenzie Google.
Ieși din restaurant.
Cu articole în publicații locale, cu sponsorizări și participări la ale alte evenimente care să îți aducă expunere. Iar expunerea este o monedă importantă de schimb în marketingul unui restaurant.
Aplicații de livrare
Le știm toți. Pe lângă plusul de vânzare, ai plus de vizibilitate. Gândește-te câți utilizatori dau scroll zilnic în aceste aplicații.
Influenceri, food bloggeri, autorități din domeniu
Doar dacă avatarului tău de client i se potrivește acest tip de marketing. Și, mai ales, dacă rezonează cu valorile influencerilor pe care îi alegi să promoveze imaginea restaurantului.
Conexiuni cu alte afaceri locale
O alta strategie marketing restaurante se leaga de proprietari de mici afaceri din zona ta. Poti construi relatii de business afiliat cu afaceri complementare.
De exemplu, poti discuta cu reprezentantii unui hotel local si puteti sugera un parteneriat cu restaurantul dumneavoastra. Poti oferi de asemenea reduceri oaspetilor hotelului care vor lua masa la restaurantul tau.
Prea multe? Toate odată? Atunci… agenție creativă.
În primul rând pentru că are experiență în marketingul unui restaurant.
Apoi, pentru că nu toate soluțiile i se potrivesc restaurantului tău. Ai nevoie de o strategie personalizată și un plan de marketing bine pus la punct. O agenție creativă pune bazele sănătoase ale unei identități vizuale. Mai mult decât un restaurant, vrei să construiești un brand puternic, ușor de recunoscut. Strategia de marketing de restaurant poate fi destul de amplă, solicitantă și necesită cunoștințe în domeniu. Oferă valoare imaginii tale și salvează resurse de timp și energie, lăsând strategia de marketing și social media pe mâna profesioniștilor.
Ce ar fi bine să reții?
În marketingul de restaurant, nu există one size fits all. Niciodată. În schimb, există strategie construită, din experiență, pe principii sănătoase de branding, pe definirea avatarului de client și conținutul relevant pentru acesta.
Și nu uita că sharing is caring. Dacă ai o idee creativă care ți-a adus clienți și vizibilitate, împărtășește-o cu noi.
Spor la treabă!
- Traseul 106: Micro 19 – Gara CFR – Staţii şi program Transurb
- Tap Takeover cu Wicked Barrel la Hops Gallery în Galați
- Program cu publicul la Serviciul Rutier Brăila
- Cum să-ți menții confortul respirator în sezonul de primăvară
- Mituri și adevăruri despre sănătatea ochilor – Ce trebuie să știi pentru o vedere perfectă
[…] Dacă gestionezi un business în HoReCa, știi deja că marketingul restaurantului este esențial pentru succes. O strategie bine pusă la punct te ajută să atragi mai mulți clienți și să îți crești vizibilitatea. Iată câteva direcții eficiente pentru marketingul unui restaurant. […]