marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleCe este ia? celebrare internațională și semnificații

Ce este ia? celebrare internațională și semnificații

Probabil te-ai întrebat ce este ia despre care ai tot auzit în tradiția populară. Trebuie să știi faptul că ia este un element al portului tradițional românesc, element căruia i s-a dedicat o zi pentru celebra. Ziua universală a iei, sau Sânzienele din tradiția populară, se sărbătoresc cu fast anual prin celebrarea portului românesc în data de 24 iunie, la nivel mondial.

Frumoasa bluză cu broderii impresionante, din pânză românească este ridicată la rang de artă începând din 2013, când comunitatea „La Blouse Roumaine”a propus ca ia să devină brand de țară.

Ce este ia? Ei bine, ia este denumire dată exclusiv piesei vestimentare feminine, provine din limba latină  „tunicae lineae” – tunică subţire purtată pe piele şi se pare că apariţia ei trebuie căutată undeva în vremea civilizaţiei Cucuteni. Coaserea acestei piese,cel mai impresionant element al portului tradițional, s-a transmis din generație în generație, iar accentul a căzut întotdeauna pe detaliile brodate manual. Detaliile inserate pe ie amintesc de zona georgrafică în care a fost cusută și de anumite elemente semnificative zonei: spicul de grâu, barca, năvodul, floarea de mac sau floarea soarelui.

În funcție de zona geografică, ia era cusută în diferită moduri și împodobită cu cele mai frumoase accesorii. De exemplu, în partea de sud a țării, ieii îi erau cusute mărgele pe mâneci și broderii la gât, iar în zona Moldovei se confecționau iile brodate cu ,,spic”. Culorile folosite la broderie erau de obicei în două-trei nuanțe cromatice, roșu, negru sau galben. La acestea, se adăugau uneori fire metalice, mărgele, fluturi sau culori pastelate după specificul zonei.

De-a lungul timpului, dacă te-ai întrebat ce este ia, trebuie să știi că simbolul portului popular românesc, a fost apreciată de reginele României, Elisabeta şi Maria pentru fineţea materialelor folosite, armonia cromatică, dar şi croiul pieselor de port românesc, ţesute, croite şi brodate în casă.

Portul românesc este celebrat an de an în data de 24 iunie, în același timp cu sărbătoarea Sânzienelor de care se leagă o mulțime de tradiții și superstiții. Conform tradiției, Sanzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulețesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. 
Se spune că, tot în noaptea de Sânziene, femeile îmbrăcate în port alb, asemenea zeițelor, își vor afla ursitul. Este o sărbătoare al frumosului, al portului popular românesc și a dragostei.

Despre ce este ia, s-a vorbit la nivel internțional și această piesă din portul tradițional se celebrează în 100 dintre orașele lumii, capitale europene și nu numai. Au loc prezentări de modă, în care frumoasa cămașă din pânză este pusă în valoare, concerte, dansuri tradiționale sau conferințe. La Budapesta are loc anual expoziția ,,Ia românească la Budapesta” care reunește mulți români pentru a admira frumoasa piesă vestimentară. La Roma se organizează evenimentul „Sânziene: ,,La notte magica” care amintește de frumoasele tradiții românești din noaptea de Sânziene. La sediul Ambasadei României de la Paris, Ziua Internaţională a Iei este sărbătorită vineri printr-un recital susţinut de interpreta Victoria Mahu Choffel, din Republica Moldova, acompaniată de artistul francez multi-instrumentist Christopher Peyrafort.

Ia este celebrată și la nivel național prin expoziții etnografice, dansuri tradiționale, sărbători dedicate frumoasei piese vestimentare, prezentări de modă și shooting-uri foto. Tu cum sărbătorești ziua internațională a iei?

Citește și: Locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Brăila sau Locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Galați

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE