miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleCe tradiții și obiceiuri se practică la o înmormântare

Ce tradiții și obiceiuri se practică la o înmormântare

În nefericitul caz al unui deces în familie, membri trebuie să își aducă aminte de obiceiuri și tradiții la înmormântare sau chiar de simplele superstiții. Dacă moartea unei persoane dragi nu ar fi suficient de dureroasă, trebuie să respecți și unele lucruri, unele fiind mai mult decât ciudate.

Urmarește-ne și pe: InstagramFacebookTwitterTelegram

Apartenența la neam, dictată de regulile rudeniei sau, mai larg, de comunitatea de limba, teritoriu, cultură, aspirații, viață socială, etc. nu încetează nici după moarte, între cei vii și cei morți continuând să existe o comunicare și o solidaritate permanentă. Așa se explică că în folclorul nostru obiceiurile în legătură cu moartea au păstrat, mai mult decât celelalte obiceiuri în legătură cu momente importante din viață omului, credințe și practici străvechi, anterioare creștinismului. Unitatea celor vii cu cei morți, consemnată în cântecele ceremoniale, dar și în bocete, și consacrată prin numeroase acte rituale îndatinate (priveghiul, pomană, bocitul, pomenirea la date importante etc.) stă mărturie a trăiniciei și solidității sistemului de relații de rudenie din societatea tradițională românească.

Iată care sunt obiceiurile de înmormântare

După ce persoană dragă și-a dat ultima suflare, răposatul trebuie spălat cu apă curată, stropit cu agheasmă și îmbrăcât în haine curate. Mai apoi i se leagă maxilarul și membrele (mâinile și picioarele). Până când sicriul este gata, mortul trebuie așezat fie pe pat, fie pe suportul adus de la Biserica. Înainte că trupul decedatului să fie pus înăuntru, sicriul trebuie înconjurat de trei ori cu un recipient care conține tămâie. Conform datinilor populare, acest lucru se face pentru ca spiritele rele să fie alungate.

Mai mult, în mâinile persoanei drage se pun câțiva bani, pe care acesta îi va folosi pentru a plăti vămile. Foarte mulți credincioși consideră acest obicei că fiind păgân, motiv pentru care nu se prea întâlnește la înmormântări.

Credincioșii sunt de părere că orice obiect decedatul va avea în mâna sau în buzunare va duce la îngreunarea sufletului sau, prelungindu-i astfel călătoria spre Ceruri. Tocmai de aceea creștinii nu obișnuiesc să pună în sicriul decedatului pieptenele, oglindă sau acul și ață. Totuși, datina spune că acestea sunt obiecte de care persoană va avea nevoie și în viață de apoi.

Unii bătrâni consideră că este păcât ca mortul să fie pieptănat, fardat sau să i se taie unghiile, deoarece acestea sunt obiceiuri necrestinesti. Totuși, pe pieptul acestuia se pune o icoană sfințită în prealabil, în timp ce mâinile trebuie să îi fie încrucișate pe piept, loc unde i se pune o cruce. Orice persoană intră în casă persoanei decedate trebuie să spună “Dumnezeu să îl ierte!”, aceste cuvinte reprezentând nu doar o scurtă rugăciune, ci și o formă de salut care în contextul actual înlocuiește “Bună seară” sau “Bună Ziua”.

La lăsatul serii oamenii obișnuiesc să se adune în jurul sicriului la priveghi. Pe când orologiul bate anunțând miezul nopții, oamenii sunt serviți cu băutură și mâncare, după care încet-încet încep să se retragă. Totuși, membrii familiei trebuie să rămână alături de mort tot timpul, având grijă că lumânările să fie mereu aprinse, precum și în cazul becurilor din casă. Deasupra ușii de la intrarea casei se obișnuiește punerea unei pânze de culoare neagră pe care să fie inscripționat numele acestuia, dată nașterii și cea a decesului. Această trebuie păstrată în acel loc pentru 40 de zile.

Toate rudele persoanei decedate sunt obligate să poarte pentru 40 de zile o haina de culoare neagră, care reprezintă doliul. De asemenea, persoanele de sex masculin nu au voie pentru 40 de zile să folosească aparatul de ras.

Tradiții și superstiții de înmormântare

În unele regiuni din țară bocetele sunt o manifestare care semnifică respect pentru persoană decedată. În trecut, se obișnuia să se angajeze bocitoare. Pe de altă parte, în alte regiuni din țară bocetul este considerat un semn de egoism, deoarece plângem pentru noi, persoanele rămase în viață în loc a ne bucură de faptul că cel drag ajunge în Ceruri. De asemenea, pe când mortul este transportat spre Biserica, în calea acestuia se pun pe post de “punți” anumite obiecte, care mai apoi sunt date de pomană nevoiașilor.

Există și unele superstiții străvechi legate de înmormântare. În unele zone din țară se crede că atât timp cât sicriul este în casă, oglinzile se acoperă pentru a evita că sufletul celui drag să între în ele și să rămână captiv. Mai mult, nu este permis să privești în oglindă atât timp cât sicriul este în casă deoarece vei fi următorul care va muri.

În plus, în casă nu trebuie să fie niciun lacăt încuiat deoarece și sufletul decedatului va rămâne încuiat, ceea ce îl va împiedică să ajungă la porțile Raiului. Tot pentru a facilita drumul spre Rai, ferestrele casei se deschid de îndată ce o persoană moare.

Există și superstiția conform căreia, pentru a nu suferi un deces în familie, nu trebuie să ieși niciodată din biserica înaintea sicriului. De asemenea, femeile decedate nu trebuie îmbrăcate în culoarea neagră. În caz contrar, acestea vor bântui casă. Mortul va deveni strigoi și în cazul în care o pisica va trece pe sub sicriu. În trecut exista și obiceiul ca răposatului să i se înfigă un cuțit în inima pentru că acesta să nu se transforme în strigoi.

Mortul trebuie să poarte neapărat o pereche de pantofi noi, în timp ce toți cei care participa la înmormântare nu au voie să facă acest lucru. Iar dacă mortul este scos din casă cu capul înainte, familia va avea ghinion. Totuși, se spune că pentru a avea noroc în viață trebuie să atingi mortul. Dacă în ziua în care o persoană este înmormântată plouă, înseamnă că decedatului îi pare rău că s-a stins din viață.

Nu în ultimul rând, în camera în care mortul stă trebuie să îi fie cineva alături în permanentă.

Tu ce tradiții și obiceiuri crezi că ar trebui păstrate la o înmormântare?

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE