marți, noiembrie 26, 2024
AcasăNoutăţiCum s-a realizat dezinfectantul produs la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați?

Cum s-a realizat dezinfectantul produs la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați?

Dezinfectantul realizat de specialiștii Universității „Dunărea de Jos” din Galați este un lichid omogen, cu o consistență care permite utilizarea directă pe tegumentele umane. Formula compozițională a produsului permite un timp de contact care conduce la un efect biocid eficient.

Rețeta de fabricație propusă de specialiștii Facultății de Științe și Mediu, coordonată de domnul prof. univ. dr. ing. Lucian-Puiu Georgescu conține doi alcooli inferiori cu efect biocid, un acool gras care asigură protecția tegumentului, un oxidant și apă demineralizată.
Prepararea și testele de miscibilitate sunt efectuate în laboratoarele Facultății de Științe și Mediu.
Efectul biocid este testat microbiologic în laboratoarele Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor.

Efectele particulare și generale ale dezinfectantului asupra utilizatorului fac obiectul consultării cu experții Facultății de Medicină și Farmacie.
Produsul dezinfectant va fi trimis spre omologare către instituțiile specializate, cu atribuții în domeniu la nivel național.

La solicitarea rectorului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, specialiștii Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor (SIA) au testat eficacitatea microbiologică a dezinfectantului.

Testele au vizat studii preliminare privind inhibarea creșterii unor microorganisme comune (bacterii, drojdii și mucegaiuri), contaminante ale suprafețelor și ale epidermei (mâini).
Metodele de analiză utilizate au respectat prevederile Procedurii ANSVSA București privind prelevarea microorganismelor de pe suprafețele de lucru pentru controlul microbiologic și ale Ghidului OMS privind igiena mâinilor în unităţile medicale.
Testele preliminare certifică eficacitatea dezinfectantului asupra: bacteriilor nepatogene, a drojdiilor și mucegaiurilor întâlnite frecvent pe suprafețe și la suprafața epidermei mâinilor.

Testările complete sunt de lungă durată și au în vedere stabilirea:

– Concentrației minime inhibitorii.
– Timpului de acțiune.
– Microorganismele indicator pentru stabilirea efectului biocid.
– Durata și temperatura de acține.
– Condițiile microbiologice de cultivare a microorganismelor indicator (medii de cultivare, concentrația de celule, tehnica de investigare, condiții de termostatare).
– Stabilirea gradului de supravețuire a microorganismelor indicator după tratament și limitele de detecție.
– Analiza și interpretarea rezultatelor .

Testarea eficienței și aprobarea utilizării unui dezinfectant presupune numeroase studii care vizează:

– Factorii care infuențează efectul biocid:
o Caracteristicile produsului de dezinfecție: concentrație, dispersie, activitate biocidă;
o Caracteristicile microorganismelor: natura, starea fiziologică, asocierea biologică (formarea de biofilme), rezistență;
o Caracteristicile fizico-chimice ale mediului în care sunt colonizate microorganismele: temperatura, prezența substanțelor organice, pH, umiditate, acesibilitatea oxigenului etc.
– Factori dependenți de tehnica de analiză:
o Microorganisme indicator (tulpini testate);
o Rezistența și proprietățile fiziologice ale microorganismelor indicator;
o Limitările metodelor utilizate;
o Condițiile de tratament: timp, pH, temperatură, umiditate.
Testele sunt laborioase și de lungă durată și presupun respectarea unor etape și tehnici standardizate de analiză, care să ofere rezultate reproductibile.

Stabilirea eficienței unui dezinfectant vizează următoarele teste:

– Acțiunea antibacteriană: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris.
– Acțiune anti Mycobacterium spp (agenții tuberculozei): Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avis-intracellulare, Mycobaterium terrae, Mycobacterium smegmatis.
– Acțiune împotriva bacteriilor sporulate: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Clostridium sporogenes.
– Acțiune antifungică: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Drojdii-Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae; Mucegaiuri: Aspergillus niger, Trichophyton mentagrophytes.
– Acțiune antivirală: teste ce pot fi realizate doar de laboratoare specializate.
Specialiștii facultății SIA dețin competențele necesare și pot fi implicați și în studiul eficienței dezinfectantului, în colaborare cu laboratoarele specializate în studiul microorganismelor patogene de la Facultatea de Medicină și farmacie, spitale, institute de cercetare. În prezent, laboratoarele facultății SIA au acreditare pentru a analiza o singura bacterie patogenă, specia Listeria monocytogenes.

În perspectivă, dotarea unor laboratoare cu aparatură performantă pentru studiul microorganismelor patogene și obținerea acreditării funcționării acestora, poate asigura valorificarea eficientă a competențelor cadrelor didactice și ale cercetătorilor de la facultatea SIA din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Citește și: Ce activități poți face în izolare la domiciliu, în această perioadă?

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE