Joi, 5 octombrie, elevii și profesorii sărbătoresc Ziua Educației. Asta înseamnă că NU se vor face ore în sensul obișnuit în școli, fiecare școală având libertatea să sărbătorească „prin manifestări specifice” această zi. Anul trecut, aproape toate școlile din București, dar și multe unități de învățământ din țară, au fost închise, însă au existat și școli unde elevii au mers la clasă pentru diverse activități. 5 octombrie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Internațională a Educației.
Conform structurii anului școlar 2017-2018 anunțată chiar de Ministerul Educației „unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educație)”.
Astfel, joi, 5 octombrie, nu se vor face cursuri în școli. Asta nu înseamnă însă, în mod automat, și faptul că elevii vor sta acasă.
Anul trecut, în 2016, o parte din școli și-au anunțat elevii că pot rămâne acasă, în timp ce alte școli i-au chemat pentru a sărbători împreună. Aproape toate școlile din București au fost închise, în schimb elevii au mers la școală în Bistrița, Baia Mare, Cluj, Brașov.
„Conform contractului colectiv de muncă semnat cu sindicatele, 5 octombrie este zi liberă, deci nu se fac cursuri. Dacă directorii sau unele cadre didactice vor să facă activități educative, pot face, nu le interzicem, dar nu cursuri. Nu suspendăm sau nu suntem împotriva activităților educative, cu asigurarea siguranței copiilor însă”, explică Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, de ce elevii au stat acasă în Capitală pe 5 octombrie 2016.
În alte orașe, însă, acolo unde Contractul Colectiv de Muncă nu prevedea faptul ca 5 octombrie, Ziua Educației, este zi liberă, elevii și profesorii au mers la școală pentru activități specifice. Cum a fost cazul Aradului. „Nu este liberă, se fac activități normale, alte activități decât cele prevăzute în fișa postului. Nu se fac cursuri obișnuite. Pot intra la ora de curs și pot organiza o activitate care să-i capteze pe copii, dacă unitatea de învățământ nu organizează activități mai ample”, spunea în 2016 Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.