Dacă acum ceva am timp am scris articolul “De ce nu slăbeşti, deşi faci totul ca la carte” acum a venit rândul muşchilor să primească un articol. Aşadar, faci totul cum crezi tu că e mai bine dar, totuşi, nu creşti în masă musculară. Ei bine, ai în continuare 5 posibile cauze care te trag în jos atunci când vine vorba despre câştigurile de masă musculară:
- Nu mănânci destul! Adică nu ai suficiente calorii în alimentaţie şi/sau un număr corect de macronutrienţi (proteine, carbo, grăsimi). Ai nevoie de calorii pentru a susţine metabolismul şi activitatea fizică, dar este nevoie de un surplus zilnic care, teoretic, ar trebui depus ca şi masă musculară.
- Te fereşti de carbohidraţi. Carbohidraţii complecşi sunt esenţiali atunci când vine vorba de masa musculară, fiind totodată sursa preferată de energie a corpului tău. Dacă ai metabolismul accelerat, există riscul ca organismul tău să ardă stocul de carbohidraţi repede şi tu să ajungi în deficit. Şi când se întâmplă asta, organismul tău va descompune proteinele din muşchi şi îi va transforma în energie. Deci vei pierde masă musculară.
- Nu te antrenezi corect la sală! Din păcate, văd asta zilnic la sala unde antrenez şi, de obicei, motivul este mândria („da’ ăla împinge mai mult ca mine!?”). Aşa că mulţi aleg să lucreze cu greutăţi mult prea mari, deci nu vor lucra eficient muşchiul vizat. Şi unde mai pui că există şi un risc mult mai mare de accidentare. Ţine cont că la orice mişcare pe care o faci, muşchiul trebuie ţinut în tensiune permanentă.
- Te odihneşti prea puţin. Daaa, ştiu! Vrei să pui muşchi cât mai repede! Pentru că da, am făcut şi eu greşeala asta, dar odihna este esenţială în creşterea musculară, deoarece muşchii cresc în timpul perioadei de refacere. Pentru creşterea masei musculare este nevoie de transportul aminoacizilor către celule, iar acest lucru se realizează în timpul repausului. De aceea este important să îţi planifici programul de antrenament, astfel încât fiecare grupă de muşchi să se refacă până la următorul antrenament. Aşa că ai nevoie de zile de odihnă.
- Dormi puţin! Ţine cont de faptul că trebuie să dormi între 7-9 ore/noapte. În timpul somnului te refaci şi creşti în masă musculară, iar somnul adânc ridică nivelul testosteronului şi al hormonului de creştere.
Sper ca acest articol să îţi rezolve problema de creştere în masă musculară. Acum că l-ai citit… Get BIG!
Mircea Moraru, master trainer
Citeşte şi articolul Cum să îţi accelerezi metabolismul – 6 sfaturi pe care trebuie să le urmezi