Frustrarea și furia se pot transforma rapid în sfidare, lipsă de respect și agresivitate atunci când copilul tău nu știe cum să facă față emoțiilor sale. Studiile au demonstrat că agresivitatea necontrolată în copilărie – cum ar fi lupta, scuipatul ori tachinarea – au ca principală consecință incapacitatea de a lega relații sănătoase pe viitor. Dacă și copilul tău se confruntă cu dificultăți în gestionarea furiei, iată cum poți să îl ajuți:
1. Reformulează-i spusele pentru a-i demonstra că îl înțelegi. Empatia are, de această dată, trei scopuri: îl asigură pe copil că auzi ceea ce spune, îi permite să audă din nou ceea ce a spus și să reflecteze asupra sentimentelor sale și îți oferă posibilitatea de a te conecta emoțional cu el.
2. Critică comportamentul, nu copilul. Învață-ți copilul să-și eticheteze sentimentele, astfel încât să poată verbaliza sentimentele de furie, frustrare și dezamăgire. Spune-i: „E normal să te simți supărat, dar nu este bine să lovești”. Ajută-l să vadă că poate controla acțiunile sale atunci când se simte supărat. Uneori, comportamentul agresiv provine dintr-o varietate de sentimente incomode, cum ar fi frica sau rușinea. Vorbiți despre sentimente deseori și, în timp, copilul va învăța să-și recunoască mai bine emoțiile.
3. Folosește exemplul propriu de gestionare a furiei. Cel mai bun mod de a-l învăța cum să facă față furiei este să îi arăți cum te descurci cu emoțiile. Dacă copilul tău te privește cum îți pierzi cumpătul, probabil va face la fel.
Deși e important să îl protejezi de probleme ale adulților, este sănătos să-i arăti cum te descurci cu sentimente de mânie. Felul în care soluționați o divergență între adulți poate servi ca exemplu de soluționare a conflictelor.
4. Învață-l abilități de gestionare a furiei. Nu este suficient să îi spui: ’’Nu îl lovi pe fratele tău!’’. Explică-i ce poate face atunci când se simte frustrat. Completează o cutie cu articole care îl pot ajuta să se calmeze, cum ar fi o carte de colorat și creioane, loțiune parfumată sau muzică liniștitoare. Angajarea simțurilor poate ajuta la calmarea minții și a corpului.
Învață-l abilități de rezolvare a problemelor, astfel încât copilul tău să poată rezolva problemele fără a apela la agresiune. Vorbiți despre modalități de a rezolva conflictul în mod pașnic.
5. Caută ajutor când este necesar. Când crezi că ai nevoie de o mână de ajutor în a-l învăța pe copilul tău să-și gestioneze emoțiile, să își crească stima de sine, să relaționeze, să comunice eficient, să empatizeze și să se dezvolte armonios, poți apela cu încredere la serviciile unui Centru de Dezvoltare Personală.
De curând, în Galați, s-au deschis porțile unui astfel de loc magic pentru copiii de toate vârstele unde, sub îndrumarea unui mentor specializat, copiii se descoperă pe sine și descoperă tehnici și soluții pentru a se dezvolta armonios și echilibrat emoțional.
Pentru informații despre tipurile de ateliere de dezvoltare personală ne găsiți la telefon 0752 539 176.
Citește și articolul: De mână cu tine – Este primul pas al copilului mic în lumea teatrului