Dragă părinte, dragă OM,
În munca mea de formare ca Facilitator Constelații Familiale am înțeles că sistemul familial are la bază mai multe legi. Una dintre ele are legătură cu locul pe care fiecare membru al familiei de bază îl are și îl trăiește, loc care va influența viața de zi cu zi a tuturor relațiilor.
Prima dată a fost Bărbatul, după care Femeia, după care primul născut, al doilea născut ș.a.m.d. Așa încât orice loc schimbat a unui membru din familie, duce la dezechilibru în sistemul familial. Bărbatul și Femeia, ca relație de cuplu, rămân, devenind tată și mamă a unui copil, primul născut. Important e să nu se uite de relația de cuplu, care este pe primul loc.
Te-ai întrebat vreodată cum arată tabloul familiei din care faci parte? Unde stă tata, unde stă mama, unde stai Tu, copilul lor? Dacă ești fată și stai lângă tata sau dacă esti băiat și stai lângă mama? Sau poate stai între cei doi părinți?
Locul pe care îl ai în tabloul familiei tale are mare impact în toate relațiile pe care le ai în viața de adult. Până și locul pe care îl ai în pat, lângă partenerul tau, poate spune multe despre dinamica relației de cuplu. Totul are legătură cu sistemul familial și cu tabloul familiei tale. Important este ca TU să fii la locul tău de drept în familia ta.
Tu știi unde este locul tău? Cum arată fotografia copilăriei tale? Dar cea a familiei în care ești acum? Unde e locul tău în relația de cuplu? Ești femeia care stă în locul bărbatului sau copilul care stă în locul părintelui? Totul este scris în legea firii și a ordinii în dinamica familiei: bărbat, femeie, primul născut, al doilea născut. Dacă unul din roluri sau locuri e schimbat se produce dezechilibru în sistemul familial.
Te invit să îți aduci aminte cum arăta o fotografie cu membrii familiei din care provii și să observi locul fiecăruia în acest tablou. Ulterior, te invit din nou să te uiți la o fotografie cu familia ta actuală, cea pe care ți-ai creat-o în viata de adult.
Știi ce am observat? În munca mea cu adulții, atat în consilierile individuale cât și cele de grup, faptul că normalul pe care credem că îl știm e diferit de firescul care e necesar să fie conform unui tablou în care fiecare membru din familie e în echilibru cu întreg sistemul familial.
Deși negăm de multe ori, tot ceea ce ducem mai departe are legatură cu „strămoșii” care uneori ne dor… asta pentru că preluăm fără să știm, bagaje care nu ne aparțin (emoții, tipare, fidelități, loialități etc).
Să fie de folos!
Petra Iorga
Facilitator Constelații Familiale
Facebook: Părinți conștienți, copii echilibrați
Citește și articolul: Dă-i aripi să zboare copilului tău