Tanti Elvira
Tanti Elvira era o figură controversată în perioada interbelică a celui mai mare oraș port la Dunăre, Brăila. Brăila era cunoscută în acele timpuri și pentru damele de companie care își făceau veacul în hotelurile din acea vreme.
Femeile de moravuri ușoare din acele vremuri erau adunate în “casele de randez-vous” care erau situate pe strada Unirii, strada Neagră și bulevardul Cuza. Acestea erau locațiile vizitate adesea de marinarii ce acostau în portul Brăila și ocolite de oamenii cu frica lui Dumnezeu.
Condica polițiștilor de la moravuri
Există în arhive o condică în care polițiștii de moravuri ai anilor 1930 consemnau femeile cu moravuri ușoare cum ar fi Pașa, Chiva, Sonia sau Rozmănica, fiind doar pseudonimele acestora. La începutul anilor 1900 erau aproximativ 100 de femei care practicau la Brăila cea mai veche meserie din lume. După Primul Război Mondial puteau fi numărate cu sutele, majoritatea provenind din Basarabia sau Dobrogea. Pentru că cele mai multe dintre aceste femei erau analfabete, Prefectura Poliției de atunci le folosea ca informatoare. Foarte puține din damele de companie erau originare din Brăila.
Casele de randez-vous
Deși erau intersise, “casele de randez-vous” erau cunoscute de toată lumea și ocolite de oamenii locului. Acestea au existat până în anii 1960 pe Bulevardul Carol, pe Dorobanți sau la casele de la Podul Brăiliței.
Cârciuma “La tanti Elvira” se afla chiar în port. Fetele de matroanei Elvira nu își consemnau clienții în vreo condică, iar aici se ascundeau cei mai renumiți tâlhari ai acelor vremuri. Se întâmpla ca tanti Elivira să primească și cei mai săraci dintre tâlhari, iar dacă aceștia nu plăteau la plecare erau bătuți zdravăn.
Faimoasele străzi unde îți făceau veacul damele de companie
Strada Roșie și Strada Neagră au fost denumite așa în ton cu îndeletnicirea principală a femeilor din acele vremuri demult apuse. Strada Roșie era denumită astfel pentru că felinarele din dreptul “caselor de randez-vous” rămâneau aprinse toată noaptea, aici fiind cele mai urâte femei care practicau această meserie. Strada Neagră purta această denumire pentru că aici își aveau locul cele mai frumoase femei, motiv pentru care felinarele se stingeau rapid. Liniștea nopții era tulburată doar de “chiotele mușteriilor”.
Mituri despre tanti Elvira
La tanti Elvira este unul din cele mai vehiculate mituri despre Brăila perioadei interbelice. Exista și o melodie binecunoscută care descria activitățile care o au în centrul acțiunii pe faimoasa tanti Elvira: „La noi, la Brăila/ La tanti Elvira / Uşor se câştigă lira / Femeia munceşte / Bărbatul plăteşte / Ce bine-i la noi, la Brăila”.
Deși istoria Băilei îi are în prim plan și pe Chira Chiralina și frumoasele Brăilei, cuțitarii și bătăuși Brăilei și misterul hrubelor turcești, tanti Elvira rămâne o figură emblematică a celui mai important oraș port la Dunăre ai anilor 1900.
Sursa foto: Historia
Iată care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat din Brăila!