Te-ai săturat de vacanțe în care ești condiționat de timp, check-in/out sau de alte persoane? Atunci fă-ți bagajele și hai în concediu cu o autorulota.
Poate îți dorești un concediu unic, o aventură în care să te simți liber, înconjurat doar de persoanele cele dragi și de liniștea naturii. În acest caz, o călătorie cu autorulota poate fi soluția ideală.
Cu siguranță te întrebi ce presupune un astfel de concediu, așa că iată răspunsurile la câteva dintre cele mai frecvente întrebări, oferite de către fondatorul unei companii de închiriere de autorulote – Donkey Van.
Ce este o autorulotă?
Autorulota este o chestie foarte tare. Pe lângă asta, este un autovehicul special construit, ce servește în același timp atât ca mijloc de transport, cât și ca spațiu de locuit. Este aşa-zis o casă de vacanță pe roți, destinată parcurgerii mai multor destinații într-un timp relativ scurt.
Cu ce categorie de permis auto se poate conduce o autorulotă?
Autorulota Donkey Van, ca și majoritatea autorulotelor de pe piață, se poate conduce cu permis categoria B, având masa total maximă autorizată de până în 3,5t.
Autorulotele se pot folosi atât în campinguri cât și în afara campingurilor?
Răspunsul este DA. În campinguri pot fi conectate la curent electric, apă și canalizare, iar off camping (plajă retrasă, pe malul unui lac, în vârf de munte, la marginea pădurii etc.), în funcție de dotările autorulotei, cu o autonomie de până la 3-4 zile. Dacă sunteți la început în materie de autorulotism, vă puteți aștepta la o autonomie a apei de maxim 2 zile.
Autorulotele pot fi folosite și în sezonul rece?
Da, fără probleme. Sunt special construite pentru a putea fi folosite atât vara cât şi în sezonul rece , având componentele “cheie” izolate termic anti îngheț şi fiind echipate cu centrale termice de mare capacitate, ce oferă apă caldă şi căldură. Astfel pot fi folosite în condiții de confort termic deosebit, de la temperaturi -40 grade până la +40 grade.
Avem campinguri în România?
Răspunsul, ce-i drept puțin neașteptat, este DA. Avem oficial la acest moment aproximativ 60 campinguri în țară, dispuse în cele mai interesante și atractive zone. Dacă optați pentru varianta off camping, ar fi de folos să aveți în vedere aspecte legate de natura terenului pe care doriți să campați (este de preferat să nu fie proprietate privată), de faptul că apa uzată și caseta de toaletă nu pot fi deversate în natură, locul de campare trebuie lăsat intact/nealterat la plecare.
Cât combustibil consumă o autorulotă?
În general, consumul de motorină al unei autorulote variază intre 8-14l/100km, în funcție de motorizare, încărcare și stilul de condus. Este de preferat să analizați cu atenție acest aspect în momentul închirierii, deoarece un consum bun raportat la o distanță lungă de călătorie vă poate aduce o economie de câteva sute de euro.
Care este viteza de deplasare?
În cazul autorulotelor, viteza de deplasare este cu aprox. 30% mai scăzută decât în cazul autoturismelor normale. Din punct de vedere legal, nu există limitări speciale pentru autorulote, ele respectă aceleași norme de circulație că și autoturismele.
Noi recomandam pe autostrăzi o viteză de deplasare de 100-110 km/h, iar pe drumuri naționale/europene o viteză de 80 km/h. O atenție sporită trebuie manifestată pe drumurile virajate, unde prin prisma greutății sporite și a înălțimii, autorulota poate produce balans, context în care recomandăm o viteză cu 10 km/h mai scăzută decât indicatorul de viteză postat pe drumul respectiv.
Unde pot călători cu autorulota?
În Romania și în toate tarile membre UE. Pentru restul țărilor, cel mai bine ar fi să discutați condițiile cu firma de închirieri.
Ce distanță pot parcurge cu autorulota?
Majoritatea firmelor de închirieri autorulote nu au limitări de km, totuși recomandarea este să vă planificați distanțe până în 300-500 km pe zi maxim. Călătoria cu autorulota este o vacanță, iar dacă petrecem prea mult timp pe drum, devine obositor.
Merită să închiriezi o autorulotă?
Clar, DA. Însă, pot exista bineînțeles persoane care nu apreciază acest tip de vacanță, pe considerente personale pe care le respectam în totalitate. Aici nu putem decât să încercăm să ne facem cât mai bine și responsabil treaba, așteptându-I cu drag să se răzgândească și să ne “calce pragul”.
Ce nu este o vacanță cu autorulota?
Vacanța cu autorulota nu este o variantă mai ieftină/accesibilă financiar a concediului tradițional, all inclusive sau nu. Costurile nu sunt mici, însă spunem noi, sunt pe deplin justificate de experiența în sine.
Poate fi condusă de mai mulți șoferi?
Da, poate fi condusă de mai mulți șoferi, cu vârsta de minim 25 ani, care dețin permis conducere valid categoria B de minim 5 ani.
Autorulota are asigurare?
Da, are asigurare RCA, cât și Casco valabilă în întreaga Europa. Asigurarea Casco este opțională și contractată separat.
Care este durata minimă de închiriere?
Autorulota se închiriază pentru minim 3 nopți, cu excepția sezonului de vară, unde minimul este de 5 nopți.
Cu cât timp înainte se face rezervarea?
Cât mai devreme, cu atât mai bine.
De ce Donkey Van?
Pentru că suntem la început de drum și gestionând un business mic, avem tot timpul să-l facem cu pasiune și responsabilitate. Pentru că oferim realmente un serviciu premium și avem convingerea că cea mai bună carte de vizită este feedback-ul vostru.
Așadar, un concediu cu autorulota promite aventuri noi, experiențe memorabile alături de cei dragi în deplină libertate. Fii unic și alege o vacanță diferită!
Află locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Galați sau Brăila!
[…] linii mari, când vorbim de autorulote, avem 2 modele mai răspândite pe piața de […]