miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăEvenimenteCum se va desfășura Ziua Marinei anul acesta în Galați și Brăila?

Cum se va desfășura Ziua Marinei anul acesta în Galați și Brăila?

Ziua Marinei de anul acesta se va organiza diferit în orașele Galați și Brăila în contextul pandemiei de coronavirus. În Brăila se vor impune măsuri de prevenție, în schimb ce Galațiul se pare că nu va avea parte de nici o ceremonie specială anul acesta.

Sărbătoarea Zilei Marinei

Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti. Concepută la început ca serbare naţională, sărbătoarea marinarilor atrage atenţia, prin programul său deosebit de atractiv şi deopotrivă pitoresc. Ziua Marinei a oferit întotdeauna asistenţei un adevărat regal scenic, alcătuit atât din momente sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităţilor, arborarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în acordurile Imnului naţional şi pe fundalul celor 21 salve de salut, serviciul religios, parada navală şi aviatică, defilarea Gărzii de onoare etc., cât şi din momente pitoreşti, specifice vieţii şi tradiţiilor noastre marinăreşti. Competiţiile, jocurile şi surprizele marinarilor, regizate şi puse în scenă, pe apă şi pe uscat, spre deliciul spectatorilor, au fost nelipsite din programele alcătuite din timp de organizatori pentru a da farmec şi culoare unei sărbători care este, deopotrivă, a Marinei, a oraşelor-porturi şi a ţării.

Ziua Marinei la Brăila – masca obligatorie

Ziua Marinei coincide și cu Ziua Orașului Brăila, însă acest lucru nu-i va scuti pe cetățeni de purtarea măștii de protecție. Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Participanţii vor purta mască de dimineaţă până seara. Ceremoniile vor ţine trei zile.

„În perioada 14-16 august 2020, cu ocazia Zilelor Brăilei, pe Faleza Dunării-Brăila, în zona delimitată între străzile Vadul Spitalului şi Împăratul Traian, între malul Dunării şi taluzul superior, este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în intervalul orar 9.00-22.00”, au anunţat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00.

Ziua Marinei la Galați

Navele militare nu vor ajunge și în orașul Galați, unde nu vor avea loc nici alte ceremonii sau spectacole. „An de an, la ceremoniile organizate la Galați de Ziua Marinei participau mii de oameni pe Faleza Dunării și ne pare foarte rău că această tradiție a fost întreruptă anul acesta, din cauza pandemiei. Ziua Marinei este o sărbătoare foarte importantă pentru gălățeni, dar considerăm că sunt mult mai importante sănătatea și siguranța tuturor. La recomandarea Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului Județean de Poliție, s-a luat decizia de a se evita marile aglomerări de persoane, pentru că, în mod evident, este imposibil să îi alegi pe cei maximum 500 de gălățeni care pot participa în mod legal la un eveniment într-un spațiu deschis”, a comunicat Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați pentru Viața Liberă.

Sursa: Forțele Navale Române.

Foto: Dan NICA si Cornel CRATINEANU

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE