Ce pensie vei primi dacă nu ai cotizat deloc la stat 2024

2
Ce pensie vei primi dacă nu ai cotizat deloc la stat 2024

Veşti bune pentru românii care nu au cotizat cel puţin 15 ani la sistemul de pensii. La vârsta de pensionare, ei vor primi totuşi bani. Această sumă nu se numeşte „pensie” propriu-zis, ci indemnizație socială.

Urmarește-ne și pe: InstagramFacebookTwitterTelegram

În anul 2024, valoarea ei a crescut cu 156 lei, pensia minimă garantată de către statul român, fiind prevăzută în același timp și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Pensia minimă garantată, 1.281 lei

Aşadar, având în vedere că, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie s-a majorat cu 13,8%, pensia minimă garantată va ajunge şi ea la 1.281 de lei.

Concret, punctul de pensie a crescut de la 1.785 de lei, cât era în 2023, la 2.032 de lei – cu 13,8% mai mult, iar valoarea indemnizației sociale pentru pensionari a crescut și ea, cu 156 de lei (de la 1.125 la 1.281 de lei).

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

  • să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
  • să aibă domiciliul în România;
  • nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1281lei.

Pentru persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se au în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Cum au crescut pensiile:

  • În anul 2024, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr. 1O6/2009, cu modificările si completările ulterioare, este de 1.281lei.
  • În anul 2024, valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei, conform art.86 din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările si completările ulterioare.
  • Potrivit art.77 din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul indemnizație pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. În anul 2024, indemnizația de însoțitor este de 1.428 lei.

Calculator pensie în funcție de anul nașterii

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice există un calculator pensie în funcție de anul nașterii. Pentru a calcula care este vârsta la care poți ieși la pensie, dar și care este suma pe care o primești accesează calculatorul de AICI.

De asemenea, în acest calcul se are în vedere și numărul total de puncte de pensie care se va obține din adunarea punctajelor anuale. Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare.

Legea pensiilor, bazată pe contributivitate. Cum acumulezi puncte de pensie în funcție de venitul tău contributiv?

Poți să-ți calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă.

În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. (7)) „𝑃𝑢𝑛𝑐𝑡𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑛𝑎𝑟 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑟𝑎𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑣𝑒𝑛𝑖𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑏𝑟𝑢𝑡 𝑙𝑢𝑛𝑎𝑟 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑠𝑎𝑢, 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑧, 𝑎 𝑣𝑒𝑛𝑖𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑙𝑢𝑛𝑎𝑟 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑡, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑏𝑎𝑧𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙 𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎̆𝑟𝑖 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒, 𝑙𝑎 𝑐𝑎̂𝑠̦𝑡𝑖𝑔𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢 𝑏𝑟𝑢𝑡 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑙𝑎 𝑓𝑢𝑛𝑑𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝑎𝑛𝑢𝑙 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣”.

Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu: Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.

Ce se întâmplă cu aceste puncte lunare? Se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual.

Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.

Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.

La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.

Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023.

România are una dintre cele mai mici pensii medii din Europa

Pensia medie în Romania este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro. Cel mai bine la acest capitol stă Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro. Adică de aproape 20 de ori mai mare decât a unui pensionar din țara noastră.

Și în Italia, Franța sau Spania, bătrânii au pensii mai bune decât la noi. Pensia din aceste țări este de aproximativ 5 ori mai mare decât în România.

Pensia medie:

  • România: 160 euro
  • Luxemburg: 3.000 euro
  • Italia: 1.140 euro
  • Franța: 1.100 euro
  • Spania: 880 euro
  • Polonia: 440 euro
  • Cehia: 400 euro

2 COMENTARII

  1. Bulgaria, Estonia, Lituania sau Polonia, pensia medie este mai mare decat cea romaneasca, fiind estimata la 240-360 de euro in aceste tari.

    Concluzie

    Romania face fata unor provocari mari si complexe, atunci cand vine vorba de pensii si de ajutorul financiar acordat pensionarilor. Atat statul, cat si oamenii trebuie sa-si unesca fortele pentru a imbunatati conditiile de acordare a acestei indemnizatii si pentru a le asigura pensionarilor un trai mai bun. Cu toate acestea, schimbarile pozitive aduse sistemului de pensii sunt foarte binevenite si arata ca implinirea drepturilor pensionarilor devine de la an la an mai prioritara pentru statul roman.

  2. Probabil bătrânii nu vor ști ce drepturi au! Din păcate în România este prea multă dezinformare și suferință, mai ales în mediul rural🥹

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.