Cele mai bune rețete de cozonac pe care trebuie să le încerci

1

Ce rețete de cozonac cunoști? Anul acesta, încearcă una dintre ideile noaste și pregătește cei mai pufoși și delicioși cozonaci de sărbători! Servește-i la mesele festive și cu siguranță vei primi o grămadă de complimente. Cea mai bună parte este că toate ingredientele se găsesc în piețele din cartierul tău!

Cuprins

Cozonac cu rahat și cacao

Una dintre cele mai îndrăgite rețete de cozonac este cea tradițională, cu cacao și rahat.

Pentru doi cozonaci pufoși vei avea nevoie de: 1 kilogram de făină, 200 grame de zahăr, 200 grame de unt, 2 cuburi de drojdie, jumătate de litru de lapte, 8 gălbenușuri, 3 pliculețe de zahăr vanilat, puțină esență de rom, coajă de lămâie și portocală și sare.

Aluatul se pregătește cernând făina peste laptele fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie și de portocală. Apoi, se începe frământarea, adăugând pe rând sarea, gălbenușurile, albușurile bătute spumă, zahărul vanilat, romul și la final untul topit. După ce se omogenizează compoziția, se lasă deoparte la crescut. Umplutura pentru cozonac se face din nuci pisate, cacao, care se amesteca cu puțin lapte, stafide si rahat.

Când aluatul a crescut, el se împarte în două părți peste care se pune umplutura, se rulează și se pune în tăvi. Este recomandat să o mai lași la crescut încă 30 de minute și să le ungi pe deasupra cu ou.

Cozonac cu nucă

Dacă vrei ca anul acesta să faci cozonaci cu nucă, pune pe lista de cumpărături următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 350 mililitri de lapte, 100 de grame de unt topit, 100 mililitri ulei, 50 grame drojdie proaspătă, 300 grame de zahăr, 4 gălbenușuri, puțină sare, coajă de lămâie și portocală, 3 plicuri de zahăr vanilat, cacao și 150 grame de nuci.

Laptele trebuie încălzit alături de sare, 250 grame de zahăr zahărul vanilat. Pentru aluat, cerne kilogramul de făină împreună cu drojdia. Separat, se amestecă gălbenușurile împreună cu coaja de lămâie și portocală. Se pune peste aluat, alături de laptele încălzit. Se pune puțin ulei și cu restul trebuie să te ungi pe mâini, pentru a nu se lipi compoziția.

Timpul de frământare este de aproximativ 30 de minute și se lasă la dospit, la loc cald, timp de o oră sau două. Când aluatul a crescut, se împarte în două părți egale, care se întind și se ung bine cu umplutura de nucă.

Pentru compoziție, bate albușurile spumă cu restul de zahăr, apoi pune nuca și pudra de cacao. Se rulează și se pune în tăvi. Este din nou, recomandat să o mai lași la crescut încă 30 de minute și să le ungi pe deasupra cu ou.

Cozonac cu mac și nucă de cocos

Anul acesta îți poți surprinde invitații de sărbători cu niște rețete de cozonac diferite! Încearcă să-l faci cu mac și nucă de cocos! Tot ce ai nevoie sunt 400 grame de făină integrală sau de grâu întreg, trei ouă, 140 grame semințe de mac, jumătate de litru de lapte, 25 grame drojdie proaspătă, 10 grame de nucă de cocos și zahăr după gust.

Aluatul se face după metoda clasică și preferată de fiecare – laptele încălzit cu sare și zahăr. Făina este cernută cu drojdia și peste se pun gălbenușurile și laptele. Se frământă bine și se lasă la dospit.

Macul pentru compoziție trebuie măcinat, apoi opărit cu 200 mililitri lapte fiert, zahăr și esența de migdale. Albușurile de ouă se pun în compoziția de mac, iar când aluatul este crescut se împarte în două părți egale. Fiecare parte trebuie rulată, peste care se pune umplutura de mac. Apoi se pune în tăvi, se unge cu gălbenuș de ou și se ornează cu nucă de cocos. Mai lasă-l din nou la crescut încă jumătate de oră și pune-l la cuptor!

Cozonac cu stafide

Pentru cei care iubesc stafidele, această rețetă de cozonac este perfectă pentru sărbători! Ingredientele necesare sunt: un kilogram de făină, 7 gălbenușuri, 4 albușuri, 300 g zahăr, 250 grame unt topit (80% grăsime), 2 linguri ulei, jumătate de litru de lapte, 1 lingură rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 linguriță rasă de sare și 100 – 200 grame stafide.

Aluatul se pregătește cu laptele călduț amestecat cu zahăr. Făina se cerne, apoi se pune laptele și drojdia. Între timp, gălbenușurile se freacă cu puțină sare și zahăr, se bat albușurile și se toarnă peste aluat. Se adaugă apoi uleiul, romul și untul topit, precum și stafidele. Aluatul se frământă și se lasă la dospit. Când aluatul este crescut se împarte în două părți egale. Fiecare parte trebuie rulată, apoi se pune în tăvi și se unge cu gălbenuș de ou.

Ce rețetă de cozonac vei face anul acesta? Nu uita că în piețele gălățene găsești toate ingredientele necesare pentru a pregăti cei mai buni cozonaci de sărbători!

Citește și ultimele articole:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.