Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați semnează multiple parteneriate

1
Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați semnează multiple parteneriate

Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați continuă semnarea parteneriatelor cu mai multe companii, în vederea dezvoltării științifice și valorificării potențialului de dezvoltare. În acest sens, universitatea a încheiat noi contracte cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ Galați) și compania BLUESPACE Technology.

Pe 29 iunie 2020, Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați a semnat un Memorandum cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați care propune dezvoltarea parteneriatului dintre cele două instituții pentru dezvoltarea și valorificarea potențialului de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de know-how la nivel regional, național și internațional.

Prin intermediul Memorandumului, semnatarii își propun direcționarea activităților de formare profesională precum și a activităților de cercetare, dezvoltare și inovare în acord cu nevoile AFDJ Galați, pentru a răspunde unor teme legate de provocările globale, de importanță națională și internațională, dezvoltarea resursei umane implicate în cercetare, pentru transformarea activității de cercetare, dezvoltare și inovare într-un factor al progresului științific și al creșterii economice și crearea unui mediu stimulativ pentru educație și cercetare.

  1. Direcțiile de colaborare educațional-formative care vor fi abordate:
  • Adaptarea planurilor de învățământ pentru specializările educaționale de interes pentru Administrația Fluvială Dunărea de Jos R.A.;
  • Identificarea și implementarea unor programe de pregătire și perfecționare profesională asigurate de Universitatea „Dunărea de Jos din Galați”, la cererea Administrației Fluviale Dunărea de Jos R.A.;

2. Cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de know-how:

  • Identificarea și implementarea unor tematici comune de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de know-how;
  • Acoperirea necesarului de expertiză și consultanță pentru Administrația Fluvială Dunărea de Jos R.A., cu valorificarea competențelor experților comuni;
  • Implicarea în dezvoltarea comunității gălățene;
  • Participarea la identificarea și accesarea surselor de finanțare și derularea proiectelor de interes local, regional, național și internațional, prin asigurarea complementarității expertizei și experienței celor două instituții;
  • Realizarea unor baze de date comune, cuprinzând informații, documentații, publicații și servicii, cu respectarea prevederilor în vigoare privind drepturile de autor;
  • Implicarea activă în diferite strategii de dezvoltare durabilă ale comunităților locale și regionale.

Acordul încheiat este valabil pentru o perioadă de 4 (patru) ani, fiind o expresie a bunei înțelegeri între mediile academic și economic, menit să faciliteze discuțiile cu privire la domeniile de cooperare convenite între semnatari.

De asemenea, universitatea va încheia un parteneriat de dezvoltare științifică și cercetare cu BlueSpace TECHNOLOGY. Părțile implicate au în vedere o colaborare pe termen lung ce va aduce un aport semnificativ domeniului de inovație al ingineriei moderne.
Analiza perspectivelor abordate și manifestarea interesului pentru oportunitățile oferite de avansul tehnologic, concomitent cu pasiunea pentru știință și cunoaștere, au dus la idetificarea unor multiple subiecte de interes comun. Astfel, s-a semnat un document ca baza de lucru pentru o tematică invatoare și de actualitate în rândul instituțiilor cu profil tehnic și nu numai.

Cel mai important obiectiv al acordului constă în dezvoltarea și implementarea de noi tehnologii pentru aeronavele fără pilot, cunoscute în engleză ca UAV-uri (unmanned aerial vehicle), și sub denumirea comună de drone. Paleta domeniilor aplicative a unor astfel de sisteme este vastă și complexă, aceste aeronave robotizate fiind deja regăsite în multiple industrii, la nivel mondial.

Specificul activității susținute prin parteneriatul menționat va consta în dezvoltarea unor drone cu aripă fixă. Astfel de sisteme presupun o ridicare de la sol printr-o rampă de lansare, fiind potrivite pentru misiuni pe distanțe lungi, cum ar fi cartografierea, supravegherea și apărarea, unde fiabilitatea este un factor important.

Prin această colaborare, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de BlueSpace TECHNOLOGY vor concretiza o inițiativă dedicată inovației și progresului tehnologic, benefică pentru parteneriși pentru industriile inovatoare.

Te-ar putea interesa și: Parteneriat între Universitatea „Dunărea de Jos” și APDM Galați

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.