Tu cât de bine dormi? Află cum poți îmbunătăți calitatea somnului.

3
Tu cât de bine dormi? Află cum poți îmbunătăți calitatea somnului

Somnul este o parte importantă a rutinei zilnice, omul petrecând aproximativ o treime din viață dormind. Calitatea somnului este la fel de esențială pentru supraviețuire cum sunt alimentele și apa. Fără somn, nu puteți să vă mențineți creierul sănătos, să creați noi amintiri, este mai greu să vă concentrați și să acționați rapid.

Din fericire, pe lângă ceaiuri și medicamente putem schimba calitatea somnului nostru prin crearea unor obiceiuri sănătoase.

Mai jos am făcut o listă cu ce putem face pentru a avea un somn mai bun:

Formați-vă un ”ritual de somn”

Culcându-vă la aceeași oră în fiecare seară și trezindu-vă la aceeași oră în fiecare dimineață.

Elimină tehnologia

Privitul la ecrane luminoase are tendința de a-ți influența negativ calitatea somnului. Înlocuiește această activitate cu una mai relaxantă, precum cititul și încearcă să eviți expunerea la ecrane cu cel puțin o oră înainte de somn.

Nu mânca la ore târzii

Pentru a asigura digestia înainte de culcare, ia cina cel târziu la șase jumătate seara. Astfel vei evita arsurile din timpul nopții.

Nu consuma cofeină târziu în timpul zilei

Într-un studiu, consumul de cofeină cu până la șase ore înainte de somn a agravat semnificativ calitatea acestuia. Cofeina poate rămâne la un nivel ridicat în sânge timp de 6-8 ore. De aceea, consumul unor cantități mari de cafea după orele 3-4 p.m. nu este recomandat, mai ales daca ești sensibil la cofeină sau ai probleme cu somnul.

Fă exerciții

Nu se recomandă exercițiile fizice înainte de culcare. Însă dacă le faci puțin mai devreme, te va cuprinde o oboseală plăcută. Iar astfel, fazele somnului vor fi mai lungi și mai profunde – se recomandă exerciții regulat sau de cel puțin trei ori pe săptămână.

Fă o baie fierbinte

O baie fierbinte și relaxantă înainte de a te pune în pat va crește temperatura corpului și apoi o va scădea, acesta fiind un semn biologic al somnului.

Lavanda

Uleiul de lavandă este calmant și poate ajuta la inducerea somnului la unele persoane cu insomnie, potrivit unor cercetări. Experții recomandă o baie fierbinte cu ulei de lavandă înainte de culcare pentru a relaxa corpul și mintea.

O cană de lapte cald

Oricând poți apela la remediul folosit de bunicii noștri pentru a adormi, savurând o cana de lapte cald înainte de culcare. Laptele de migdale este o sursă excelentă de calciu, care ajuta creierul să producă melatonina. În plus, laptele cald poate stârni amintiri plăcute și relaxante, ajutându-te să adormi.

Păstrează ordinea în dormitor

Atunci când în dormitor sunt prezente haine aruncate sau obiecte pe care le-ai folosit și nu le-ai pus la locul lor, acestea îți pot genera un sentiment de neliniște și stres, ceea ce îți va îngreuna încercările de a adormi. De asemenea, niște huse de saltea cu fermoar pot juca un rol important în crearea unui mediu de dormit confortabil. Dacă husele de saltea nu sunt bine întinse și fixate, pot crea pliuri care să te deranjeze în timpul somnului, afectându-ți calitatea odihnei. Este important să menții dormitorul curat și organizat, inclusiv să ai grijă la aspectele mici.

Reglează temperatura

S-a dovedit că dacă dormi într-un loc cu o temeperatură de 15-20 de grade adormi mai repede și corpul ajunge la un somn adânc (REM – rapid eye movement sau mișcări rapide ale ochilor).

Tu cât de bine dormi noaptea?

Te-ar putea interesa și Știi ce analize medicale trebuie să faci în fiecare an?

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.