Ai 24 de ore la dispoziție să fii turist în Galați? Noi te ajutăm să alegi cele mai interesante locuri și activități din oraș!
Update 30.10.2024
Cuprins
Ce să faci ca turist în Galați?
Printre principalele atracții din Galați se numără Biserica „Precista”, Faleza Dunării, clădiri monumentale – Biblioteca „V.A. Urechia”, Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ – spaţii de relaxare precum Parcul „Eminescu” şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. De asemenea, pot fi trecute pe listă şi viitoare puncte de atracție ca situl arheologic Tirighina-Barboşi, restaurat şi pus în valoare, ori Plaja „Dunărea”, modernizată.
Vezi aici și alte Locuri ce merită o vizită în Galați și împrejurimi.
Dacă ești turist în Galați și vrei să te relaxezi sau să te recreezi îți recomandăm următoarele atracții principale:
Noul pod peste Dunăre de la Brăila
Al treilea cel mai mare pod din Europa – Podul suspendat peste Dunăre, supranumit „Golden Gate” de Brăila, leagă Tulcea și Brăila și are o lungime de 2 kilometri, dintre care jumătate reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea .
Înălțimea podului este de 200 de metri, iar lăţimea totală este de 31 de metri şi cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,5 metri lăţime.
La momentul finalizării, podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va fi cel mai mare pod din România și al treilea din Europa, din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii. Podul peste Dunăre este cea mai scumpă construcţie de acest gen din istoria României, cu o valoare estimată de 500 de milioane de euro, şi al doilea proiect de infrastructură de pe tot cursul Dunării, după Porţile de Fier.
Află programul aici.
Faleza Dunării
Este unul din cele mai importante obiective turistice din Galați. Aceasta se întinde pe circa 4 kilometri, paralel cursului Dunării, ceea ce transformă faleza din Galați cea mai lungă faleză din Europa de pe cursul Dunării. Este formată din două trepte faleza superioară și faleza inferioară.
Faleza nu face doar deliciul turiștilor: localnicii care mențin un stil de viață activ vin pe faleză pentru a face jogging, pentru a se antrena în aer liber, pentru a merge cu bicicleta sau pentru a face o tură pe role. De la bac până la Palatul Navigației (cele două capete ale falezei), indiferent de vreme și de aglomerație, faleza este terenul de sport în aer liber al gălățeanului obișnuit.
Dacă te afli în zonă și dorești să te plimbi cu bacul până pe malul celălalt află aici programul și tarifele. La fel și dacă dorești să faci plimbări cu barca pe Dunăre, află de aici programul și tarifele.
Grădina Botanică
În zonă se află și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați unde poți vizita Grădina senzorială, grădina Japoneză, poți admira diverse specii de plante sau participa la o multitudine de expoziții interesante. Nu în ultimul rând, poți vizita acvariile și observatorul astronomic din interiorul complexului. Află mai multe detalii despre program și tarife aici. Dacă dorești suveniruri aici este locul perfect de unde le poți achiziționa.
Grădina Publică
A fost amenajată în 1864 pe vremea pârcălabului Iorgu Ghica. Sub administrația lui Alecu Moruzzi, Grădina și-a mărit suprafața, s-au plantat brazi și s-a construit o seră cu flori. După Primul Război Mondial, Grădina ocupa o suprafață de 12 hectare și avea 2 sere mari. Este situată în apropierea Complexului Studențesc și reprezintă o zonă deosebit de frumoasă pentru odihnă și recreere. Este un punct de vedere excelent asupra Lacului Brateș, a Reviziei de Vagoane, a Șantierului Naval și a gării principale a Galațiului.
La intrarea în Grădina Publică vei fi întâmpinat de statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizată de Ion Jalea, care a înlocuit începând cu data de 9 mai 1972 bustul aceluiași domnitor, operă în bronz a sculptorului loan Dimitriu-Bârlad.
În centrul grădinii se află fântâna arteziană construită în anul 1964, după proiectul sculptorului Nae Constantinescu. Aceasta are un contur din marmură sub formă de mozaic ornamental, mozaic prin care se exprimă prefigurat principalele activități economice ale orașului. În Grădina Publică se află și busturile lui George Enescu și Ion Luca Caragiale.
Aquapark Plaja Dunărea
La Plaja Dunărea s-au executat următoarele lucrări: refacerea completă a bazinului cu valuri, construirea unei piscine de relaxare cu tobogan pentru adulți, amenajarea unei piscine pentru copii dotată cu un ansamblu de tobogane, construirea de tobogane cu aterizare în piscină și tobogane cu aterizare lentă orizontală. De asemenea, s-au amenajat trei beach baruri pe plajă și unul în zona Aqua Park, o zonă de food court cu 11 puncte cu vânzare, o zonă care va fi destinată organizării unor evenimente, dotată cu scenă și un teren pentru activități sportive, vestiare, dușuri etc. Află aici tarifele.
Plaja este dotată cu sisteme de umbrire, șezlonguri (aproximativ 600), hamace, perne puf pentru plajă, colace single și duble. S-au amenajat 120 de locuri de parcare și s-au înființat două linii speciale de autobuz. Suprafața amenajată este de 4 hectare, iar capacitatea maximă a bazei de agrement este de 3.500 de persoane.
Aici vei putea avea acces la bazinul cu valuri, la ansamblul de tobogane, cel mai înalt având 20 de metri înălțime, sau la zona de food court. De asemenea, copiii se vor putea bucura de un bazin al lor, prevăzut cu tobogane.
Dacă ești turist în Galați pentru prima oară de asemenea trebuie să știi că sunt puse la dispoziție două trasee speciale de transport public în comun către plajă, află aici traseele.
Turnul de televiziune
Ca turist în Galați, nu trebuie să ratezi ocazia de a avea o priveliște unică asupra întregului oraș din turnul de televiziune sau chiar din restaurantul aflat la 100 de m înălțime.
Construcţia folosită iniţial pentru telecomunicaţii speciale, este fără îndoială un simbol al oraşului Galați. Turnul înalt de 110 m este din beton armat. Este o coloană cilindrică prin interiorul căreia circulă un lift. Există și scări, dar acestea se folosesc doar în situații speciale. Partea superioară a turnului, tot circulară, are diametrul de 14 m și găzduiește salonul de sus al Restaurantului Perla Dunării. Mai sus de acesta, cu acces tot cu liftul sau uneori pe scara circulară, sunt alte două etaje cu relee de televiziune și cu alte instalații sofisticate necesare transmiterii sau captării undelor, înregistrării de informații meteorologice. Nivelul cel mai de sus este de fapt o schelărie metalică pe care sunt montate emițătoare, antene parabolice, radar antiaerian și altele. Această construcție a fost finalizată în martie 1968.
Ceea ce face ca această construcție să fie unică în România este faptul că găzduiește un restaurant cu două saloane, primul – la parter – cu 220 de locuri, al doilea la etajul 1 (de fapt în turn, la 100 m înălțime) cu numai 84 de locuri.
Strada Domnească
Orice turist în Galați va trece pe aici deoarece este una din principalele artere de promenadă ale orașului Galați. Zona este renumită pentru plimbările înmiresmate de o multitudine de tei seculari și clădiri impresionante, pline de elemente arhitecturale. Cele mai vechi clădiri datează din secolul al XIX-lea și au fost construite în stil neoclasic. De-a lungul străzii Domneasca se află multe alte clădiri reprezentative pentru oraș cum ar fi: Palatul Administrativ, sediul Prefecturii județului Galați, Fostul Consulat Italian, Casa Balș, Casa Lambrinidi, Palatul Episcopal, Palatul Simion Gheorghiu, „Universitatea Dunărea de Jos” dar și noul sediu al Primăriei municipiului Galați.
Castrul Roman Tirighina – Barboși
Situl arheologic daco-roman de la Tirighina-Barboşi se află în partea de vest a oraşului Galati, în apropierea șoselei spre Tecuci şi Brăila, DN25.
Primele cercetări de teren au fost întreprinse la Barboşi de către Gheorghe Săulescu, iar cercetările arheologice sistematice au fost iniţiate de către Vasile Pârvan în 1912 şi continuate de Gheorghe Ştefan în anii 1935-1936.
În aşezare au fost descoperite locuinţe de suprafaţă construite odinioară din stâlpi de lemn, nuiele, pomestuială de chirpic şi bordeie. N. Gostar, Silviu Sanie şi Şeiva Sanie au descoperit în anul 1963 o zonă cultică sesizată arheologic prin prezenţa a şase tamburi din lemn, dispuşi pe două alineamente, cu analogii la sanctuarul descoperit la Zargedava.
Cercetările au avut rezultate fructuoase şi în ceea ce priveşte materialul arheologic. În timpul numeroaselor campanii arheologice derulate în acest sit, au fost prelevate mărturii materiale (ceramică, unelte din fier, arme, obiecte de podoabă şi accesorii vestimentare, statuete, fragmente de coloane, etc.), care au îmbogăţit cunoştinţele ştiinţifice despre istoria civilizaţiei umane pe aceste locuri.
Poarta Turcească
Nu departe de Strada Domneasca se află Poarta Turcească, o presupusă rămășiță a unui han din secolul al XIX-lea. Momentan, poarta turcească este în proces de reabilitare.
Gârboavele Zoo
Grădina Zoologică Galaţi este situată în Pădurea Gârboavele, în comuna Tulucești, la 17 km NV de municipiul Galaţi.
Pe cca. 14 ha, grădina zoologică adăposteşte o colecţie variată de specii de animale, în special mamifere şi păsări, dintr-o multitudine de regiuni geografice ale lumii (Europa, Asia şi Africa): lei, tigri siberieni, urşi bruni, lupi, cerbi carpatini şi lopătari, mistreţi, dar şi specii ornamentale de găini, fazani şi păuni.
Insula cailor
Puțină lume știe că municipiul Galați, sau mai precis, UAT (unitatea administrativ-teritorială) Galați, are în componență o insulă mai veche, numită Insula Cailor, deoarece pe ea sălășluiesc cai sălbatici. Insula se află la vărsarea Prutului în Dunăre și aparține de municipiul și județul Galați. Este accesibilă cu barca, fie de pe malul gălățean ori tulcean, deplasările efectuate din Basarabia sau Ucraina, fiind interzise.
Măcin
Dacă iubești hiking-ul poți da o fugă în Măcin/Greci, județul Tulcea. Aici vei găsi cei mai bătrâni munți din țară, locul unde se organizează trasee montane și de călărit.
Acest lanț muntos principal culminează ca înălțime în vârful Țuțuiatul (467 m). În prelungirea acestuia spre nord vest se află vârful Pietrosul Mare (426 m) și culmea Pietrosu, după care înălțimile scad treptat, ajungând la 100-170 m în apropiere de localitatea Văcăreni, iar în pintenul Bugeacului, la 95 m. Spre sud-est de vârful Țuțuiatu, culmea principală a Munților Măcin se continuă printr-o serie de culmi deluroase, cum sunt Dealul Costiag (428 m), Dealul Negoiu cu vârful Piatra Mare (380 m), Dealul lui David (354 m), Dealul Crapcea (344 m), Dealul Carapcea și Dealul Carpelit (350 m).
Lacul Iacobdeal
Dacă tot ești în zonă poți da o fugă până la Turcoaia. În carieră de granit din dealul Iacobdeal (sat Turcoaia) o să găsești un lac unic în țară. Localnicii îi spun simplu – ”La Fântână” . Lacul Iacobdeal s-a format într-o cuvetă rezultată în urmă exploatării de granit, atunci când excavatia a ajuns la nivelul unui strat acvifer (mai pe românește – pânză freatică) cu un debit bogat. Deoarece apă s-a infiltrat cu repeziciune , utilajele folosite la excavație au rămas pe fundul lacului , acesta având o adâncime maximă de aproximativ 50-55 de metri.
Lacul este izolat de orice rețea hidrografică, fiind alimentat principal de izvoarele subterane la care se adaugă în mică parte alimentarea cu apă rezultată din ploi și topirea zăpezii (alimentare pluvială și nivala). Peisajul te duce însă cu gândul la un lac glaciar, asta mai ales datorită pereților din roca masivă care străjuiesc lacul dar și a” culmilor montane” din planul doi. Peisajul este completat și de “grohotisul” tipic munților înalți , aici rezultat din spărturile de granit de la exploatare.
Află mai multe de aici: Nu știi unde să te relaxezi în weekend? Ai auzit de Lacul Iacobdeal?
Parcuri din Galați
Parcul Municipal Mihai Eminescu
Amenajat între anii 1880 și 1881, când era primar Costache Vârlan. În anul 1913 era apreciat ca un adevărat parc englezesc. La 16 octombrie 1911 s-a dezvelit în Parcul Municipal monumentul lui Mihai Eminescu, operă în marmură a sculptorului IF.Stork. Acest parc mai păstreaza câțiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu care poposi aici de mai multe ori mai ales în ultima parte a vieții. În parc există un mic lac artificial și un loc amenajat unde-n trecut fanfara militară susținea recitaluri. Este renumit datorită prezenței statuii lui Eminescu.
Parcul Carol I (C.F.R.)
Parcul este situat lângă calea ferată, în apropierea tunelului feroviar. Oamenii se relaxează dat fiind că este în apropierea Azilului de Bătrâni și este capăt de linie pentru unele trasee TransUrb Galați. Acest parc deservește și locuitorii de la nord de calea ferată.
În Parcul Carol I a fost montat gazon și s-au plantat 114 arbori, din care 45 de cireși japonezi. Foișorul a fost reabilitat și a fost amenajată o alee istorică ce punctează câteva date importante din istoria orașului. Parcul are cinci zone cu funcții specifice. În zona de intrare și aleea centrală este o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar și o alee centrală cu paviment din dale cu inserții de iarbă și două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi). Urmează zona de alei pietruite și înierbate simple cu vegetație în trepte ce formează un mic spațiu cu vedere la lac. O altă zonă este cu gradene și cascadă, iar zona de agrement are loc de joacă și echipamente de fitness. În plus, a fost amenajată și o zonă specială pentru animale companie.
Parcul Cloșca
Poartă numele unuia dintre inițiatorii răscoalei „Horia, Cloșca și Crișan”. Se află lângă Piața Siderurgiștilor, între Bulevardul Brăilei și Bulevardul Cloșca. Este un parc mare care găzduiește câteva monumente ale Taberei de sculptură în metal. Este cunoscut sub mai multe nume cum ar fi: Parcul Popescu, Parcul Ultimul Leu.
Parcul Rizer
Este amplasat în fața Spitalului Militar, pe Bulevardul Traian. Se planifică în interiorul lui construcția noii clădiri a Muzeului de Artă Vizuală. În anul 2012 a început reabilitarea totală a parcului. Parcului i-a fost reconstruit 100% gardul, a primit un aer modern dar îmbinat cu elemente din istorie, 2 foișoare și un amfiteatru.
Parcul Spicu
Se află pe Strada Domnească, găzduind în centrul său statuia lui Costache Negri. Este un parc relativ mic, mai mult asemănându-se cu o zonă de promenadă, nefiind îngrădit. În week-end- urile de vară zona Spicu devine pietonală și poți avea șansa de a participa la diverse activități artistice sau chiar concerte.
Parcul Viva
Se afla pe faleza superioară. Dispune de un iaz în miniatură plin cu pești exotici, skate-park, teren de fotbal si baschet, spațiu special amenajat și îngrădit pentru animale de companie, aparate și jucării pentru copii.
Parcul de aventură – plaja Dunărea
Parcul de de Aventură din Galați, este amplasat lângă plaja Dunărea, pe strada Saturn nr. 42. Parcul de aventură a fost amenajat pe un teren abandonat de 15.600 mp unde a funcționat fosta Uzină de apă nr. 1 din oraș și oferă numeroase posibilități pentru petrecerea timpului liber în mod activ. Parcul de aventură oferă vizitatorilor o varietate de activități, în zonele specific amenajate – trasee downhill pentru biciclete, tobogan cu colaci, traseu pumptrack, traseu motric, precum și zonă de relaxare , unde vizitatorii se pot odihni și bucura de peisajul verde. Această zonă poate include bănci, foișoare, spații de picnic sau alte facilități pentru a se putea relaxa în aer liber.
Parcul de aventură EscapeLand
Pe aproape 8 hectare din Pădurea Gârboavele, au fost amenajate 15 trasee de aventură, cu diferite grade de dificultate, și două tiroliene. Parcul de Aventură se află în spatele Muzeului Satului. În zonă se mai află Grădina Zoologică, o zonă de grătare dar și o pistă pentru bicicliști. Au fost amenajate 15 trasee de aventură, cu zeci și zeci de jocuri captivante, cum ar fi „scara amiralului”, „fusurile suspendate” sau „podul Tibetan”. Totul pentru ca cei mici, dar și cei mari, să aibă parte de o experiență unică.
Teatre și cinematografe
Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați există de peste 45 de ani. Este un teatru de repertoriu cu profil dramatic, cu trupă permanentă alcătuită din 25 de actori, 2 regizori, un scenograf. Pentru realizarea producției teatrul apelează de asemenea la colaboratori prestigiosi pe plan național – regizori, scenografi, compozitori. Teatrul are ateliere de productie proprii; sala proprie cu 300 de locuri, cu scenă de tip italian. Este singura institutie teatrală profesionistă cu profil de dramă din Județul Galați. Teatrul se adresează spectatorilor din întreg județul Galați, dar și celor din județele apropiate. Repertoriul cuprinde în fiecare stagiune în afara producțiilor noi, un număr de titluri realizate în stagiunile precedente.
Teatrul „Gulliver”
Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați este o instituție de cultură subvenționată de Statul Român, ca și alte teatre de copii. Teatrul Gulliver a luat ființă la 1 octombrie 1952. În acest interval au fost prezentate peste 200 de titluri, (4-5 premiere pe stagiune) din literatura română și universală pentru copii, sub iscusita conducere a numeroși oameni de cultură. Anual se organizează Festivalul Gulliver, unul dintre cele mai importante de acest gen din România, care transformă municipiul Galați în „Capitala teatrului de marionete”. Odată cu venirea crizei clădirea actuală a rămas goală și teatrul își continuă activitatea în clădirea Teatrului Dramatic.
Teatrul Liric „Nae Leonard”
Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” a fost înființat în 1956. Anual organizează „Zilele Muzicale Gălățene”, când sunt prezentate publicului cele mai reprezentative titluri ale repertoriului de toate genurile. Se află lângă Grădina Publică și lângă Seminarul Teologic pe Strada Mihai Bravu.
Cinema Prof. Ioan Manole
Deschis în Decembrie 2015, de către patronul TV Sat, acest cinematograf se află în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. A fost deschis cu ajutorul cetățeanului Bogdan Radu Brînzan, care s-a ocupat de absolut tot ce trebuie. Acest cinematograf oferă proiecții 2D și 3D.
CinemaCity Galați
Cinematograful deschis în luna noiembrie 2017 se află în incinta centrului comercial „Shopping City” și este patronat de o companie israeliană. Oferă proiecții 2D și 3D.
Muzee
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”
A fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, cu ocazia celei de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparținut familiei Cuza și unde Alexandru Ioan Cuza a trăit în perioada-n care a fost pârcălabul Galațiului. Activitatea științifică a muzeului a reînceput în 1951-1952, când a demarat organizarea științifică a colecțiilor. În 1956, obiectele din colecții au fost separate; astfel o parte dintre ele au format colectiile Muzeului de Știinte ale Naturii, iar o alta, colectiile Muzeului de Artă. Treptat, colecția Muzeului de Istorie s-a mărit prin noi achiziții și cercetări arheologice realizate în partea sudică a Moldovei, în principal la castrul roman de la Tirighina-Barboși, ajungând acum la un patrimoniu de peste 50.000 de exponate, unele fiind de o importanță excepțională.
Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza
Construită pe locul fostei case a pârcălabului de Covurlui, de Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României (1859 – 1866). Cuprinde o expoziție permanentă dedicată domnitorului, întrunind și calitatea de reconstituire a ambientului gălățean de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea.
Muzeul de artă vizuală
Este primul muzeu de artă contemporană românească din țară. A fost inaugurat în anul 1967 și a fost conceput structural să prezinte cele mai noi tendințe ale fenomenului plastic în devenire, destinație pe care și-o păstrează și la acest început de mileniu. Aproximativ 400 de lucrări existente în sălile de expunere și-n aer liber, în parcul muzeului, constituie o selecție dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiștilor contemporani. Patrimoniul muzeului cuprinde creații de artă românească din a doua jumătate a secolului XIX și din secolul XX reprezentanți ai avangardei românești și lucrări ale artiștilor care formează o punte de legătură între prima și a doua jumătate a secolului. În prezent, noul sediu se construiește în incinta parcului Rizer din piața cu același nume, fiind primul muzeu construit în România de după comunism.
Muzeul Satului Galați
Se află la intrarea în Pădurea Gârboavele, conținând câteva colibe specifice zonei limitrofe a Dunării de Jos.
Muzeul de medalistică, filatelie și numismatică
Aflat lângă Casa Memorială A. I. Cuza, găzduiește doar colecții de medalistică, numismatică și medalistică.
Casa Colecțiilor (Farmacia Ținc)
Se află în Piața Centrală. Găzduiește diferite colecții de filatelie, numismatică, etc. Imobilul a fost reabilitat și salvat implicit de la demolare.
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine la Dunărea de Jos
Este în incinta fostului palat Arhiepiscopal Dunărea de Jos, în care a funcționat Muzeul de Arte Vizuale. Printre atracțiile acestui muzeu al credinței, se numără numeroase icoane foarte vechi.
Lăcașuri de cult
Biserica fortificată „Sfânta Precista”
Este construcția cea mai veche din Galați, fiind sfințită ca lăcaș de cult în septembrie 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea bisericii au fost folosite materialele existente la fața locului: piatră de la Barboși, lemnul din pădurile de pe platforma Covurluiului, cărămidă și var, nisip de pe plajele Dunării etc. Arhitectura bisericii este românească și prezintă unele elemente specifice: turnul-clopotniță este prevăzut cu metereze, putând fi folosit pentru observarea Văii Dunării, iar în caz de nevoie devenea fortificație de apărare. Turnul, format din două niveluri, este prevăzut cu o cameră pentru ascunderea valorilor, cu două metereze și o ușă de acces, probabil, spre un balcon. Al doilea nivel era prevăzut cu ferestre și metereze.
Un alt element de apărare la „Precista” este podul întărit, alcătuit din două părți, una deasupra naosului și a doua deasupra altarului. Podul este prevăzut cu 28 de metereze. În perioada 1991-1994, biserica ,,Precista” a fost restaurată iar și a fost redată cultului ortodox. Se spune ca există un tunel secret pe sub Dunăre de la biserică până pe malul celălalt al fluviului pentru a putea ascunde bunurile și a scăpa de atacurile vrăjmașilor.
Biserica Romano-Catolică
Monumentul din strada Domnească nr. 86 a fost construit în anul 1844 și extins în anul 1873. Printre obiectele de valoare artistică se numără: altarul, executat din marmură colorată, tabloul „Sfântul Ioan Botezatorul predicând”, statuile Pieta și sfântul Francisc de Assisi. Orga bisericii a fost donată de tatăl lui Vasile Alecsandri. Biserica a fost consolidată și renovată în starea actuală între anii 1985-1988.
Biserica Greacă
La data de 6 august 1866 se pune piatra de temelie a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față” a cărei sfințire se face la 17 septembrie 1872 de către episcopul Melchisedec alături de Arhimandritul Eughenie Xiropotamo. În pronaos se află placa de marmură cu numele fondatorilor precum și două plăci de marmură cu numele ctitorilor și a marilor ctitori. Biserica e în formă de cruce înscrisă cu turlă și are pe latura vestică două clopotnițe. Pictura a fost relizată de către pictorul Papadopoulos din Adrianopol. Pe catapeteasmă sunt icoane mari reprezentând pe Sf. Fecioara Maria cu Pruncul, Învierea Domnului, Sf. Gherasim, Sf. Sofia, Sf. Grigorie și Sf. Vasile cel Mare. Ferestrele bisericii conțin 8 vitralii cu apostoli și sfinți: Petru, Andrei, Marcu, Toma, Bartolomeu și Luca pe latura nordică și Pavel, Simion, Ioan, Iacob, Filip pe latura sudică.
Catedrala Sfânta Parascheva
Se află în cartierul Micro 20, pe Centura Galațiului, în curtea ei fiind și Cimitirul Cătușa. Construcția este finalizată, dar amenajarea interiorului a fost amânată, slujbele ținându-se la subsolul Catedralei într-un spațiu extrem de mic, care va servi drept Capela Mortuară. Deschiderea oficială a interiorului ar trebui să fie prin anul 2012. Tot atunci trebuie să fie finisat și exteriorul edificiului religios.
Catedrala Arhiepiscopală Dunărea de Jos – Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Andrei
Piatra de temelie a Catedralei arhiepiscopale din Galați a fost așezată la 27 aprilie 1906, de către prințul Ferdinand și regina Maria, alături de episcopul Dunării de Jos de atunci, Pimen Georgescu, viitorul mitropolit al Moldovei, construcția durând până în anul 1917 și fiind realizată după planurile arhitecților Petre Antonescu și Ștefan Burcuș. Construcția a fost restaurată, operațiune care a început în anul 1989 și care a continuat vreme de 17 ani, implicând lucrări de consolidare de infrastructură și extrastructură, Catedrala fiind de fapt reconstruită și reconsolidată. De asemenea, pictura originală din anul 1957 a fost curățată complet, a fost pavat așezământul din jurul Catedralei, au fost refăcute împrejurimile, iar în curtea Centrului eparhial a fost construită o nouă clădire, un centru cultural, pastoral și misionar cu numele Sf. Ioan Casian.
Restaurante
Union Jack
Aici vei găsi un meniu diversificat, care îmbină preparate culinare din bucătăria tradițională și internațională, pe care le poți savura într-un ambient nonconformist. Restaurantul este situat pe faleza superioară a Dunării, în incinta hotelului Faleza din Galați.
Teatris
Teatris este locul unde arhitectura, design-ul şi pofta de distracţie șioferă contextul ideal pentru a vă demonstra pasiunea lor pentru arta culinară.
Profesionalismul, dinamica şi dedicarea întregului personal, sunt elementele ce îi definesc, echipa Teatris are abilitatea de a crea momente excelente de care să vă amintiţi cu zâmbetul pe buze şi cu dorinţa de a reveni iar si iar.
Blue Aqua
Cu trecerea timpului și evoluția tehnicilor culinare de pregătire a produselor din pește, de la afumarea produselor până la marinarea lor, proprietarii s-au gândit să transporte peștele sălbatic în zonele mai îndepărtate, pentru a satisface și cei mai exigenți gurmanzi.
Astăzi, peștele a cucerit un rol de protagonist în gastronomia românească, recomandat de dietologi și nutriționiști pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, în care consumul de peste proaspăt aduce valențe solide la nivel nutriotional și, în același timp, este o masă ușoară și gustoasă.
Proprietarii au avut inițiativa să profite de bogăția peștelui sălbatic de apă dulce și au deschis primele restaurante, unde au adunat rețete clasice sau tradiționale, originale și inovative, pe care mai târziu le-au îmbinat cu alte produse certificate bio, într-o explozie gustativă cu fructe de mare și alte minuni de pe țărmurile Mediteranei.
Restaurant Alex
Locul în care găsești paste și pâine făcute de casă. Carne maturată pentru zile generoase, multe preparate cu specific Italian și fructe de mare.
Un exemplu perfect al celor mai înalte cerințe de calitate, pentru că atunci când carnea e maturată devine incredibil de delicată și dezvoltă o varietate de arome inimaginabile. Iar vinurile, cele mai selecte.
Un stil aparte, propriu, multe direcții. Producție locală îmbinată cu tradiție 100% natural cu amprente italienești. Totul va fi materie primă cu gust de tradiție și tehnici modern date cu mirodenii din care vom găti mâncare cu toată inima.
The Livingroom
The Livingroom este singurul restaurant din Galați de tip „fine dining”, cu dress code și mâncăruri exclusiviste care te întâmpină într-un cadru intim și relaxant. Aici se organizează și seri cu muzică tematică și degustări de vin.
Cafenele/ Pub-uri
Dacă te aflii în zona centrală și dorești să te relaxezi la o cafea sau să te răcorești cu un cocktail deosebit, îți recomandăm următoarele locații: C House, Coffee House, The Folly, Hugo by Alex, Gazetto, Daily, Versus, Bodega, City Campus by Freddy’s.
Cluburi
Dacă vrei să experimentezi viața de noapte din Galați, lăsăm aici câteva localuri unde ai putea merge să te distrezi: Union Jack Studio, Infinity, Divino, Daily Pub, Versus Pub, Uci Events (pe perioada verii), City Campus by Freddy’s.
Laser zone
Lasergame-ul este un joc captivant desfășurat în arene special concepute, unde participanții, echipați cu veste speciale se angajează într-o competiție folosind pistoale cu laser. Strategia, agilitatea şi adrenalina sunt elemente cheie ale jocului iar scopul este să atingi adversarii pentru a acumula puncte, evitând în același timp să fii lovit.
Adresa: Calea Prutului 10, Galati
Contact : 0772 201 485.
Wolves
Clubul de biliard Wolves este dedicat tuturor celor care vor sa se distreze într-un singur loc. Aici vei putea sta la cafenea, mânca, juca biliard, snooker, ping pong, boardgames și multe altele.
Program: Luni- Joi: 13:00 – 23:00; Vineri: 13:00 – 1:00; Sâmbătă: 11:00 – 01:00; Duminică: 11:00 – 23:00.
Rezervări : 0726 812 326 sau 0753 644 512.
Adresa: Saturn, Nr 1, Cartier Țiglina 1, Galati.
Ce trebuie să știi despre Galați?
Galațiul este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați, județ situat în apropiere de colțul celor trei frontiere în Moldova, România. Conform ultimelor estimări oficiale ale Institutului Național de Statistică, populația orașului era, în anul 2009, de 290.733 de locuitori, fiind al 7-lea oraș din țară după numărul de locuitori. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre–Main–Rin. Viața economică s-a dezvoltat în jurul Șantierului Naval, Portului Fluvial, în jurul Combinatului Siderurgic Arcelor-Mittal și a Portului Mineralier.
Denumirea de Galați vine probabil de la tribul celtic al galilor, care locuiau prin aceasă zonă în antichitate, fie de la regiunea Galiția, o altă variantă ar fi din limba cumană gala(t) preluat din arăbescul kalhat (fortăreață).
Dat fiind faptul că județul Galați reprezintă o poartă spre nord-est și spre sud-vest, el se găsește sub influența maselor de aer continental estice și mai puțin sudice, lipsind aproape cu totul influența aerului vestic care este oprit de paravanul munților Carpați. Temperatura medie anuală, calculată pe o perioadă de 70 de ani, este de 10 grade C. Temperatura medie în timpul verii este de 21,3 grade C. În timpul iernii, deasupra județului Galați vin din nord și nord-est mase de aer rece care produc scăderi de temperatură care oscilează între 0,2 grade C -3 grade C. Clima este temperat-continentală.
Descoperă recomandările noastre de hoteluri din Galați unde te poți caza!
Te-ar putea interesa și Locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Galați
- Fibră de polipropilenă: Cum să obțineți o pardoseală ideală din beton?
- Program și informații despre noul pod peste Dunăre de la Brăila
- Alegeri prezidențiale și parlamentare – Lista secțiilor de votare din Galați 2024
- Start Apel înscriere cauze educaționale la Leru 2024!
- Estetica dentară la un nou nivel, tendințe moderne în stomatologie