Cum să faci DETOX de TEHNOLOGIE?

3
Cum să faci DETOX de TEHNOLOGIE

Simți și tu că ai nevoie de un detox de tehnologie? De multe ori te pierzi cu orele în telefon fără a face practic nimic? Tehnologia, de la telefoane, laptopuri și până la televizoare și radiouri a transformat fundamental felul în care trăim zi de zi. Deși are numeroase avantaje, de la rapiditatea comunicării și până la crearea de locuri de muncă, tehnologia în exces poate dăuna.

Există multe studii care arată cum tehnologia poate contribui la niveluri ridicate de stres, tensiune asupra relațiilor și familiei, simptome ale tulburării de deficit de atenție, anumite tulburări mintale și chiar probleme de sănătate, inclusiv posibil cancer. Oricât de mult ar putea să dureze să luați în considerare, ar putea fi timpul pentru o detoxifiere, o reducere voluntară a utilizării tehnologiei. Cu cât ești captivat de mai multe lucruri, cu atât va fi mai greu și va produce mai multă anxietate. Dar, dacă este efectuată într-o manieră atentă, o detoxifiere te poate ajuta să eliberezi o parte din acumularea negativă a utilizării tehnologiei și îți poate oferi pauza de care ai nevoie pentru a face alegeri mai bune în viitor.

Clarifică-ți obiectivele

Fii precis de ce faci detoxifierea. Scrie-ți obiectivele și apoi redu-le la fraze scurte și memorabile pe care le poți repeta atunci când lucrurile devin grele și ești tentat să cauți pe Google cele mai recente bârfe.

Planifică-ți progresul

Tehnologia face parte atât de mult din viața noastră, încât va trebui să decizi intenționat, pentru ce motiv și pentru cât timp. Acesta nu este ceva ce poți face la întâmplare sau vei ajunge doar să revii la vechile obiceiuri. Cuvântul cheie este intenționat. Vrei să intri în asta cu ochii larg deschiși, astfel încât să poți monitoriza și să răspunzi la reacțiile tale la privarea digitală. Elaborează un plan și rămâi focusat la el. Acest lucru te va ajuta să înfrunți furtunele de anxietate care pot amenința să-ți răstoarne cele mai bune intenții.

Începe cu pași mici.

De exemplu, dacă vei merge să vezi un film cu familia sau să participi la meciul de fotbal al copilului, lasă telefonul mobil în mașină. Acordă-ți permisiunea de a petrece câteva ore concentrându-te doar pe un singur lucru – să te bucuri de film sau de joc cu familia. Dacă ești genul de persoană care trebuie să examineze e-mailurile la fiecare 15 minute, acordă-ți permisiunea de a-l verifica mai rar, de exemplu, la fiecare oră. Începe cu puțin și permite-ți să experimentezi victorii progresive.

Setează reguli clare și respectă-le

Decide dinainte care vor fi parametrii detoxifierii tale. Dacă decizi să nu verifici e-mailurile de la serviciu de acasă seara, specifică orele în care le poți verifica. Cu cât parametrii sunt mai specifici, cu atât va fi mai puțin spațiu pentru înșelăciune. Și apoi, nu trișa. Doar pentru că ai făcut regulile nu înseamnă că poți să le încalci. Acesta este și motivul pentru care este important să începi cu puțin, cu cât sunt mai puține reguli, cu atât va fi mai ușor să le păstrezi. Apoi, pe măsură ce strângi victorii, îți poți extinde obiectivele.

Nu redu sau elimina doar. Înlocuiește!

Când te hotărăști să nu mai faci ceva care îți place, creezi un gol. Orice ai face umple un fel de nevoie, iar încetarea acelei activități va face ca această nevoie să reapară. Dacă nu umpli acea nevoie, acel vid, cu altceva, se va simți ca o gaură neagră enormă. Fii proactiv, pe măsură ce decizi ce vei reduce, determină ceva pozitiv, sănătos și înălțător cu care îl vei înlocui.

Să presupunem că decizi că vei reduce cantitatea de timp pe Facebook în timpul săptămânii, de la zilnic la numai o dată la două zile. În acele zile fără Facebook, ai putea aranja să te întâlnești personal cu un prieten și să ieși la o plimbare sau să te întâlnești pentru o cafea și o conversație de modă veche. În cele din urmă, ai putea să te ocupi de curățarea acelui dormitor suplimentar sau de vopsirea holului.

O altă variantă pentru a lăsa deoparte tehnologia este să dedici puțin timp zilnic sau de câteva ori pe săptămână practicând un hobby de suflet. Fie că iți place să scrii, să pictezi, să creezi obiecte handmade, să croiești, să repari lucruri prin casă sau să creezi proiecte DIY (do it yourself), acordă-ți timp de cel puțin câteva ori pe săptămână în care să îți practici hobby-ul fără telefon sau calculator prin preajmă.

Profită de ceea ce ai învățat

Scopul nu ar trebui să fie doar acela de a vedea cât timp poți face ceva, doar știind că te vei scufunda din nou cu pasiune reînnoită, entuziasm și un oftat de ușurare. Unul dintre obiectivele unei detoxifieri de tehnologie ar trebui să fie să înveți că poți trăi cu adevărat fără ea, dar acesta nu este singurul obiectiv. De asemenea, ar trebui să te străduiești să folosești detoxifierea pentru a afla mai multe despre tine și despre cum interacționezi cu tehnologia în toate aspectele ființei tale: emoțional, relațional, fizic și spiritual. Acordând atenție fiecăreia dintre aceste zone în timpul unei detoxifieri, poți afla cum îți este utilă tehnologia în fiecare zonă și cum poate fi de fapt dăunătoare.

Fă următorul pas

Înarmat cu cunoștințele pe care le-ai dobândit despre tine și despre utilizarea tehnologiei, stabilește noi limite pe termen lung. Cunoștințele nu sunt suficiente pentru a modifica comportamentul, trebuie să aplici ceea ce ai învățat pentru a schimba tiparele. Învățarea este ca și cum ai crește, dacă te oprești, te atrofiezi. Ia ceea ce ai învățat, continuă să crești și continuă să mergi către o integrare mai pozitivă și mai sănătoasă a tehnologiei în viața ta. Tehnologia se schimbă mereu și trebuie să fii flexibil pentru a ține pasul fără a fi din nou controlat de ea.

Tu simți nevoia de detox de tehnologie?

Te-ar putea interesa și Tu cât de bine dormi? Află cum poți îmbunătăți calitatea somnului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.