Una bună, 9 așa și-așa este, deja celebrul, interviu care aduce în prim plan latura umană a administratorilor de restaurante, pub-uri și cafenele care ne așteaptă zi de zi. Fiecare ediție Una bună, 9 așa și-așa este specială, dar cea de astăzi reprezintă o premieră. Suntem alături de celebru artist plastic Cristian Scutaru. Urmează să aflăm frumoasa poveste pe care o trăiește zi de zi și ce anume îl inspiră în crearea operelor de artă. În cele ce urmează vom afla de la Cristi care este viziunea sa asupra activității de zi cu z,dar ș ice anume îl inspiră.
Cristi, una bună…cum ai descoperit că ai înclinații spre arta plastic?
Nu am descoperit am simțit și simt și acum că trebuie să pictez sau să mă folosesc de orice mijloc de exprimare pentru a transmite mesaje subliminale sau pur și simplu stări de spirit.
Și nouă așa și-așa…
Care a fost prima pictură realizată? Ce vârstă aveai atunci?
Primele desene/picturi le-am făcut la grădiniță… Obișnuiam sa desenez fragmente de poveste, ca niște ilustrații sa zic asa. După ce am mai exersat într-o buna zi am descoperit Magazin Istoric și pe prima coperta din interior era o icoana naiva cu Maica Domnului îndurerată. I-am cerut mamei culori în ulei și prima pictura în ulei a fost Iisus Răstignit. Cei drept era un Iisus galben cu niște sânge rosu și un ștergar verde albastru. Cred ca aveam 6-7 ani atunci, pictura am făcut-o la tara… Ma obsedau icoanele vechi din camera în care dormeam la bunicii mei.
A urmat, școala generală, liceul de arta, facultate, master.
Cum a luat naștere proiectul Atelier Cristian Scutaru?
Povestea cu atelierul a început din dorința de a împărtăși ce am învațăt în toții anii de școală. Atelierul este locul unde eu, soția mea și alți profesori ajutam copii, adolescenți și adulți sa descopere artistul din ei.
Știm că în 2016 ai organizat o tabără de pictură. Cum a fost primit acest proiect de către micuții participanți?
Pe timpul verii părinții ne-au întrebat dacă nu organizam cursuri sau tabere… Am organizat prima tabăra acum 5 ani… Copiii care au fost atunci cu noi în prima tabăra au fost în fiecare an. Suntem ca o familie mare care are din ce în ce mai mulți membri.
Anul acesta am hotărât sa îl luam și pe băiatul nostru în tabăra și a fost o idee foarte bună. E pasionat de grafica și desen a fost tare încântat.
Care sunt sursele tale de energie și inspirație?
Inspirația mea sunt întâmplările viata mea, stările mele, evenimentele din mediul inconjurator în general experiența de viață.
Am aflat că nu participi la vernisaje clasice? Care sunt detaliile cu care te difernțiezi de acestea?
Arta este pentru mine modul meu exprimare. Nu îmi plac vernisajele clasice.. Cred ca fiecare proiect artistic, pictura, mural sau sculptura trebuie expus în cel mai bun mod cu putință. Trebuie sa dai totul, sa fie exact asa cum îți dorești și mesajul sa fie clar necenzurat de nimeni și de nimic.
Cel mai nou proiect al tău din Galați, Școala Numărul 26, s-a dovedit o adevărată o idee de marketing remarcabilă. Care a fost baza acestui proiect? Ce proiecte similare ai mai pregătit?
Proiectul Pictam România a pornit tocmai din aceasta perspectivă…Griul care ne înconjoară trebuie colorat.
Fiecare pata de culoare ne ajuta sa devenim mai veseli mai optimiști. Proiectul își propune sa aducă o pata de culoare pe pereții școlilor, grădinițelor sau orice instituție sau bloc de locuințe.
Copii din școlile pictate se simt bine, simt ca se întâmplă lucruri ca afara, devin optimiști și mai atrași de pictură. Pictam România poate fi o forma de apostolat artistic!
Ce proiecte asemănătoare celui de la Galați mai ai în desfășurare? Ai pus deja bazele unui nou proiect? Ne poți da câteva detalii despre acesta?
Proiectul Pictam România este un program în plina desfășurare și în momentul acesta urmează sa fie implementate picturi murale în Bacău, Târgu Mureș, Brăila, București
Băiețul tău are inclinații artistice, ținând cont de faptul că provine dintr-o familie de artiști? Îți mai rămâne timp de petrecut cu familia?
Ioan desenează de la 2-3 atunci a făcut primele mazgaleli care s-au transformat în compoziții cu personaje sua secvente din poveștile citite de el sau de noi.
Prezintă-ne o zi din viața artistului Cristian Scutaru…
O zi din viata mea se desfășoară asa: în timpul scolii ma trezesc la 6, duc copilul la școală, la 8 sunt acasă beau o cafea, răspund la mail-uri, și după lucrez la propuneri pentru diferite proiecte sau ma duc pe șantiere. Programul meu se încheie la 17sau 16 când trebuie sa merg sa îl iau pe Ioan de la școală și sa merg la diferite activități.
După ce termin activitățile de obicei gătesc mult… Și după mai lucrez la proiecte sau fac diferite activitati cu Ioan.
Mulțumim, Cristi dăruirea cu care ai răspuns întrebărilor interviului Una bună, 9 așa și-așa.
Cristian Scutaru este un cunoscut artist plastic cu origini gălățene. Acesta și-a urmat visul și a crezut cu tărie în acesta, ajugând ca mai apoi să împărtășească iubitorilor de arte frumoase experiența pe care a obținut-o prin studiu și muncă.
Buna seara
Sunt foarte frumoase picturile realizate .FELICITARI!