marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleLocuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Brăila

Locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Brăila

Locuri frumoase, peisaje spectaculoase, minuni ale naturii, toate la doi pași de orașul Brăila un vechi port important la Dunăre, așezat într-un cadru bincuvântat de frumusețea liniștitoare a fluviului Dunărea ce străbate orașul. O multitudine de locuri frumoase în Brăila poți vizita, nefiind nevoit să pleci prea departe de casă. 

Update: 31.10.2024

La doi pași de Brăila poți descoperi: Stațiunea balneară și Mănăstirea Lacu Sărat, Insula Mică a Brăilei, Pădurea Viișoara, Lacul Iacobdeal, Moara Violatos, Fântânile Cinetice. Îți vom prezenta mai jos locuri minunate, care se află la doi pași de Brăila și pe care trebuie să le vizitezi.

Podul peste Dunăre Brăila

Podul suspendat peste Dunăre, cunoscut drept „Golden Gate-ul” de Brăila, este al treilea cel mai mare pod din Europa și conectează județele Tulcea și Brăila. Cu o lungime totală de 2 kilometri, structura include o deschidere centrală de 1 kilometru, flancată de două deschideri laterale: 489 de metri pe partea Brăilei și 364 de metri pe cea a Tulcei.

Având o înălțime de 200 de metri și o lățime de 31 de metri, podul oferă patru benzi de circulație, fiecare cu o lățime de 3,5 metri, este cel mai mare din România.

Faleza Dunării Brăila

Faleza Dunării este principalul punt de atracție din Brăila. Orice localnic vă va îndruma spre faleză dacă îl veți întreba ce puteți vedea în oraș. Pe faleză pot fi văzute câteva piese de artă monumentală. Mai întâi grupul statuar Pescarii ( 1967) de Doru Popovici, din piatră buceardată, reprezentând „un grup de trei pescari, încordați, ca o forță unică, în gestul comun de ridicare din ape a năvodului plin” ( Ana Maria Hartuche).

Lângă zona Esplanadei, este ampolasat un amfiteatru imens și o scenă acoperită pentru specacole și concerte în aer liber.

Moara Violatos

Dacă cobori la Dunăre, la capătul falezei vezi o clădire atât de frumoasă că te întrebi de ce nu e transformată în hotel sau altceva care să o pună în valoare. Este moara Violatos, cunoscută de toți brăilenii, unul dintre reperele vizuale ale orașului, o bucată din moștenirea industrială de altădată.

Moara Violatos a fost o moară cu aburi din municipiul Brăila, construită după planurile lui Anghel Saligny și inaugurată în anul 1898. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Brăila.

Construcția a fost ridicată pe malul Dunării pe o structură din piloni de lemn legați prin elemente de beton. Cele șase etaje sunt realizate din cărămidă cu planșee de beton.

Fântâna Cinetică Brăila

Fântâna cinetică este localizată în centrul civic al orașului și este printre primele monumente arhitectonice cu sistem de rotire. Fântâna este opera celebrului sculptor român Constantin Lucaci, denumit „Al doilea Brâncuși” și a fost realizată, în perioada 1987 – 1988, la Uzina Progresul din oțel inoxidabil.

Ansamblul de fântâni se află în apropierea centrului administrativ al Brăilei, fiind înconjurat de un superb parc ce conține piese de decor care completează minunat, din punct de vedere estetic, mișcarea și jocul apei fântânilor.

Teatrul Maria Filotti

O plimbare prin Brăila este incompletă dacă nu vizitezi cea mai emblematică clădire a urbei : Teatrul Maria Filotti. Superba construcție este o adevărată bijuterie arhitecturală a Brăilei și este probabil cel mai frumos și elegant teatru din țară.

Clădirea teatrului Maria Filotti a fost, la origine, han. Prima construcție datează de la 1850, se numea Casa Rally. Este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.

Stațiunea balneară și Mănăstirea Lacu Sărat

Stațiunea balneară și Mănăstirea Lacu Sărat datează din secolul XIX, cand reprezenta un obiectiv turistic important pentru țara noastră. Despre nămolul sapropelic ce se găsește și astăzi la Lacu Sărat, se vorbește încă din 1870. Se spune ca Lacu Sărat, cu proprietățile sale vindecătoare, s-a format pe un vechi curs al Dunării. Fundul lacului este acoperit cu nămolul binefăcător ce are un grad foarte mare de mineralizare. Turiști din întreaga țară au vizitat Stațiunea Lacu Sărat, binecunoscută pentru apa și nămolul lacului folositoare în tratarea diverselor afecțiuni. Deși în ultima vreme autoritățile nu au investit în imaginea stațiunii, acesta este frecventată în continuare de oamenii doritori să profite de câteva momente de relaxare respirând aer curat și bucurându-se de liniștea locului.

Insula Mică a Brăilei

Insula Mică a Brăilei este cu siguranță unul din cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în județul Brăila. O excursie memorabilă în cea de-a doua Deltă a Dunării, așa cum este supranumită Insula Mică a Brăilei, este o experiență neprețuită. Pentru a putea ajunge aici, trebuie sa rezervi o excursie cu barca. În prezența unui ghid vei putea descoperi frumusețile naturii peste care omul nu a reușit să îți pună amprenta. Primăvara și vara sunt cele mai prielnice anotimpuri pentru a face o excursie în Insula Mică a Brăilei. Toată plimbarea durează aproximativ 3 ore și vei putea oberva aici numeroase specii de păsări care și-au făcut cuib în vârfurile înalte ale copacilor. Dacă nu ești din zonă dar ajungi aici pentru a vizita Insula Mică a Brăilei, te poți caza la unul din hotelurile din Brăila.

Pădurea Viișoara

Pădurea Viișoara, o rămășiță a codrilor seculari ai Bărăganului, este unul din cele mai frumoase locuri de vizitat în Brăila. Declarată rezervație natural forestieră încă din 1979, pădurea Viișoara ocupă o suprafață de 1 898 de hectare. Pădurea este o rămășiță a codrilor de stejari ce creșteau în nisipurile de pe malul Călmățuiului. Există aici un arbore denumit “stejarul prințesei” care are o vechime de aproximativ 400 de ani. Pe lângă stejarul brumăriu prezent aici, se mai află și alte specii de arțar și frasin, arbori întâlniți destul de rar în județul Brăila. Pentru a vizita pădurea, trebuie să parcurgi distanța de 60 de kilometri De la Brăila sau 10 kilometri de la Însurăței.

Padoc Cerna

Traseul este un circuit de 13 km cu urcuşuri şi coborâşuri domoale ce străbate piscurile de pe latura sudică a parcului presărată cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigură panorame largi asupra Depresiunii Cernei şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin. Punctul de plecare al traseului este Padocul de cai situat la 4 km de localitatea Cerna si continua pe Valea Arsu – Vf. Şaua Mare, Vf. Arheuziu – Vf. Archizel – Vf. Lifante – Vf. Pietrele Albe – Vf. Mangina – Valea Puturoasa – Padoc.

Alături de peisajul unic, turistii au ocazia să observe pe lungimea traseului diferite specii de plante, reptile, mamifere.

Citește și: Locuri pe care trebuie să le vizitezi, la doi pași de Galați

Lacul Iacobdeal

Plimbarea prin Muntii Macin iti va scoate in cale un lac de o frumusete uimitoare, Iacobdeal. Lacul din apropierea comunei Turcoaia s-a format in urma extragerii granitului din fosta cariera de piatra de pe Iacobdeal si are un aspect de caldare, asa cum au lacurile glaciare. Interesant este ca in acest lac nu se varsa nicio apa curgatoare, si nici lacul nu se scurge in Dunare – se alimenteaza subteran, poate de aceea a si fost numit de localnici “La fantana”. La Lacul Iacobdeal ajungi din DN 22D Macin – Cerna mergand spre comuna Turcoaia.

Parcul Național Munții Măcinului  

Parcul Național Munții Măcinului constituie o arie naturală protejată, aflată în județul Tulcea. Parcul Natural se întinde pe o suprafață pe 11 151 hectare. Principalul rol pe care îl are acest Parc Natural este de a proteja și a conserva ecosistemele naturale. De asemenea, este o destinație minunată pentru relaxare. În Parcul Național Munții Măcinului vei întâlni pădurea de fag Dobrogeană, unică în lume prin existența sa remarcabilă. Ai multe variante de a-ți petrece timpul dacă alegi să ajungi aici. Poți face drumeții pe Valea Pricopanului , cel mai spectaculos traseu din întregul parc national. Te poți bucura de prezența speciilor rare de viețuitoare care trăiesc aici și poți vizita binecunoscutele mănăstiri Celic Dere, Saon, sau Cocoș.

Pădurea Gârboavele Galați

Pădurea Gârboavele se află la doar 8 kilometri de Galați, în apropierea intersecției DN24D cu DN26. Această pădure este o arie protejată, remarcabilă pentru flora și fauna sălbatică pe care le adăpostește. Aici te așteaptă o gamă variată de activități recreative: drumeții prin natură, spații pentru relaxare și grătar, trasee de mountain bike și de alergare. Tot aici se află și grădina zoologică, ce poate fi vizitată în același complex.

Parc de aventură EscapeLand Galați

La Gârboavele găsești și parcul de aventură EscapeLand, ce oferă 15 trasee de dificultăți variate și tiroliene impresionante. Prețurile sunt printre cele mai accesibile din țară: 25 – 30 lei pentru copii și 35 – 40 lei pentru adulți, pentru o sesiune de 2 ore. În viitor, parcul va include și o pistă de bob suspendată.

Un alt parc de aventură din Galați, situat în apropierea plajei Dunărea, pune la dispoziția vizitatorilor de toate vârstele o varietate de activități antrenante. Printre atracțiile parcului se numără trasee downhill pentru biciclete, tobogan cu colaci, pumptrack și un traseu motric.

Acestea sunt cele mai reprezentative locuri pe care trebuie să le vizitezi la doi pași de Brăila. Ai la îndemână cele mai frumoase destinații la care poți ajunge într-un timp relativ scurt. Dacă vrei să vizitezi aceste locuri minunate și nu ai un mijloc de transport la dispoziție, poți închiria un autoturism. Astfel te vei putea deplasa în voie către obictivele turstice cătr care ai decis să te îndrepți.

Tu ai vizitat aceste locuri până acum? Cât de spectaculoase consideri că sunt?

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE